Најновије

КУРТИ ВИДЕО ''ВАГНЕРОВЦЕ'' НА СЕВЕРУ КиМ? Тражио још наоружања од НАТО земаља

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тражи да се повећа број НАТО војника на Косову, како би се побољшала безбедност, уз образложење да је међу учесницима протеста на северу било и оних који су носили обележја руске „Вагнер“ јединице.

Аљбин курти (Илустрација: Јутјуб)

„Значајно појачање НАТО војника и војно наоружавање у нашој земљи побољшало би безбедност и мир на Косову, али и у целом региону”, рекао је Курти за немачки дневник „Велт“.

Он је навео и да (самопроглашено) Косово издваја већа средства за одбрану и повећава број војника и резервиста.

„Повећање броја војника у саставу Кфора подржало би наше напоре у области одбране“, нагласио је Курти.

Немачки „Велт“, у првом броју у новој години, подсећа да се тренутно у мисији Кфор на Косову налази око 3.800 војника, од којих 70 немачких, а ранија одлука Бундестага је да на Косово упути до 400 војника.

Курти је рекао и да је на територији четири северне општине Косова било 16 барикада, а на њима и мушкарци који су носили маске на лицима, а на тамним униформама обележја „Вагнер“ плаћеничке јединице, као и „Ноћних вукова“, док су држали заставе са натписом „Моли се Богу и држи се Русије“.

Како је навео, то, али и повећање српских трупа и артиљерије дуж „косовске границе“, као и сталне претње српских државних и руских званичника, показује да је потребно упућивање додатних НАТО снага на Косово.

„Велт“ наводи и да се протекле среде заоштрила безбедносна ситуација у конфликту између Србије и самопроглашеног Косова, и да је, као реакција на успостављање барикада на северу, влада у Приштини привремено затворила најважније прелазе.

Тзв. Косовске снаге безбедности и војници Кфора су, додаје лист, били у више наврата нападнути, делом и оружано.

Након позива ЕУ и САД на деескалацију, председник Србије Александар Вучић је у четвртак “прогурао” уклањање барикада и стање се смирило, додаје немачки дневник.

Курти је похвалио ангажовање немачког контигента Кфора и истакао да су “немачки војници засигурно добродошли на Косову“, те да за 23 године, колико су тамо присутни, никада није било проблема између њих и домаћег цивилног становништва.

Додао је и да је некадашњи камп Кфора у Призрену, који су држали Немци, претворен у научни парк у којем се, каже, сада налазе бројна успешна предузећа.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА