Најновије

ПУТИН УДАРА ИЗ ТРИ ПРАВЦА: Саветник Зеленског се плаши да ће их Руси опколити

Украјина се припрема за велику руску офанзиву у року од неколико недеља док руски председник Владимир Путин покушава да преокрене ток рата разорним нападом из три правца.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Саветник Владимира Зеленског открио је да Кијев очекује напад са севера у Белорусији, из руских упоришта Доњецка и Луганска на истоку и на југу са полуострва Крим, преноси ДаилyМаил.

У случају успеха, московске трупе би опколиле одбрамбене снаге и отерале Украјину после низа напредовања последњих месеци.

- Руси нас окружују у распону од 240 степени, нападају са Црног мора, из Белорусије и Луганске и Доњецке области - рекао је Рустем Умеров, члан преговарачког тима Зеленског, за Дејли Бист.

Борбе су вец́ интензивиране у Запорожју, које је месецима стагнирало.

Званичници очекују "напад клештима" из Харкова када Путин изда наређење за истовремену офанзиву.

- У правцу Запорожја, интензитет војних активности је нагло повец́ан - рекао је званичник Владимир Рогов на платформи друштвених медија Телеграм.

И Рогов и руска војска рекли су да су московске снаге заузеле село Лобкове, око 30 километара јужно од регионалне престонице под контролом Украјине, која се такође зове Запорожје.

- Лобкове је наше - рекао је Рогов.

Он је додао да су руске снаге гађале украјинске положаје из тенкова, минобацача и артиљерије у десетак села у региону.

Украјинска војска саопштила је у петак да је нападнуто "више од 20 насеља".

Русија је остварила свој први вец́и територијални добитак у месецима прошле недеље када је заузела град Соледар који се бави рударењем соли, што се Кремљ хвалио као кључно заузимање, али Украјинци пак демантовали.

Преузимање контроле над градом омогуц́ава Путиновим снагама да пресеку линије снабдевања украјинских снага у Бахмуту, саопштила је Москва, а такође нова освајања допринела би томе да Русија поново "заузме кормило".

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА