Најновије

УКРАЈИНУ ЧЕКА КРВАВО ПРОЛЕЋЕ: Спрема се жестока руска офанзива, мањка помоћ са Запада

Украјински званичници кажу да им је потребно неколико стотина главних борбених тенкова – не само за одбрану својих садашњих положаја, већ и за борбу против Руса у наредним месецима

Фото: ria.ru

Свега пар километара од белоруске границе, украјинска војска се спрема за оно што очекују да ће бити брутално пролеће.

Стари тенкови Т-72 – неки дупло старији од њихове посаде – испаљују метке у маглу, док копнене трупе вежбају јуриш на напуштене зграде.
Неке од вежби се одржавају у језиво мирном граду Припјату, напуштеном од нуклеарне катастрофе у Чернобиљу 1986.

Док војници вежбају, генерал-потпуковник Сергеј Наиев преузима десетак пикап камиона наоружаних тешким митраљезима и противавионским топовима, иницијатива коју финансира гомила како би се помогло Украјини да одбаци иранске дронове Шахид, који су нанели доста штете енергетској инфраструктури Украјине.

Али Наиев, здепаст и љубазан командант, верује да ће следећа фаза овог рата бити око тенкова. А то значи не његове древне Т-72, ​​већ модерније машине као што су немачки Леопард 2 и британски Челенџери.

Украјински званичници кажу да им је потребно неколико стотина главних борбених тенкова – не само за одбрану својих садашњих положаја, већ и за борбу против непријатеља у наредним месецима.

„Наравно, потребан нам је велики број западних тенкова. Они су много бољи од совјетских модела и могу нам помоћи да напредујемо“, рекао је Наиев.

„Стварамо нове војне јединице. А од њихове борбене готовости зависиће наше следеће акције. Стога је помоћ Запада изузетно важна.

Главни међу њиховим захтевима је Леопард 2, који је релативно лак за одржавање и руковање и који је у служби многих земаља НАТО-а. И војно и политичко руководство у Украјини надало се да ће састанак украјинских партнера у Рамштајну у петак осветлити њихову испоруку, али је Немачка уздржана.

Украјински министар одбране Алексиј Резников, говорећи после састанка, рекао је да су он и његов немачки колега Борис Писторијус „имали искрену дискусију о Леопарду 2… да се настави“.

Михаил Подољак, саветник украјинске председничке администрације, рекао је за CNN у петак:

„Разочарани смо. Разумемо да неке земље имају инхибиције. Али што се то спорије одвија, више наших војника и цивила гине. „Било би значајно да Немачка овде заузме лидерску позицију.

Он тврди да би „300 до 400 ових тенкова, у ствари, надмашило 2.000 до 3.000 тенкова из совјетске ере... То би нагло убрзало темпо рата и покренуло завршну фазу.”

У међувремену, украјински званичници кажу да им понестаје резервних делова за постојеће тенкове из совјетске ере, чак и док претражују друге државе бившег совјетског блока у потрази за залихама.

Украјинци страхују да би друга руска офанзива могла да почне у року од два месеца. До пролећа ће 150.000 Руса регрутованих прошле јесени бити обучено и вероватно укључено у јединице спремне за борбу.

За Украјинце је то трка са временом. Али они у суштини претварају војску засновану на совјетском хардверу у ону која користи напредно западно оружје у варп брзини.

Неће добити главне борбене тенкове М1 Абрамс, који су моћни, али их је тешко одржавати. Колин Кал, главни политички саветник Пентагона, рекао је за М1 да је Абрамс „скуп. Тешко је тренирати. Има млазни мотор."

Стручњаци такође верују да би немачки тенкови могли да направе стварну разлику.

„Леопард 2 је модеран, добро заштићен главни борбени тенк са добрим сензорима“, рекао је за Си-Ен-Ен Џек Вотлинг, виши научни сарадник за копнено ратовање на Роиал Унитед Сервицес Институте (РУСИ).

„Првобитно је дизајниран да га одржавају регрути и стога га је једноставније држати у борби од неких других НАТО дизајна као што је Челинџер 2. Постоји и постојећа производна линија за снабдевање Леопарда 2 резервним деловима.“

Али друго оружје наставља да пристиже – оклопна возила Стрикер и борбена возила пешадије Бредли из САД, хаубице из Финске, напредни артиљеријски систем ARCHER и противтенковски топови из Шведске.

Украјинска војска мора да обучи јединице на новој опреми и да је интегрише у своје постојеће формације.

„Цела јединица треба да буде опремљена истим возилом, тако да је цео батаљон опремљен Бредлијем, ако га добијемо, или Леопардима“, рекао је генерал-потпуковник Наиев за Си-Ен-Ен. Неколико високих украјинских званичника је рекло да Украјина жели да крене на чело пре него што Русија ојача своје линије и своје батаљонске тактичке групе.

Линије фронта – све од руске границе на североистоку до Црног мора – мало су се помериле од украјинског напредовања у Харкову и Херсону у јесен.

Извор: CNN

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА