Најновије

ТАЈНЕ ДЕПЕШЕ УНПРОФОРА: Бошњаци провокацијама покушали да изазову међународну интервенцију

Сједињене Америчке Државе саботирале су мировне преговоре у Женеви у септембру 1993. године, а Бошњаци су кроз провокације према Србима покушали да изазову међународну интервенцију у њихову корист, један је од навода у недавно декласификованим тајним документима канадског УНПРОФОР-а, које су кроз дневне извештаје о ситуацији на терену слали Влади Канаде, пишу данас бањалучке Независне новине.

БиХ (Илустрација: НАТО штаб у Сарајеву)

На неколико стотина страница различитих извештаја које су Канађани слали својим властима виде се, наводи се, отворене симпатије према Србима, критичан однос према САД и улози те земље у саботирању мира, као и скептичности према могућности да НАТО снаге преузму вођење мировне мисије од УН након завршетка рата.

Ради стављања ствари у контекст, важно је напоменути да су тих година УН и НАТО водили живу дебату о способности УН као организације да учествује у мисијама очувања мира.

Док су представници УН веровали да они треба да остану главни фактор у мировним мисијама и креирању односа након завршетка Хладног рата, САД су веровале да ту улогу треба да преузме НАТО, и покушавале су да докажу да снаге УН у БиХ нису у стању да обезбеде мир.

Независне подсећају да су протеклих година кроз декласификоване документе ЦИА у више наврата представљали америчку перспективу.

У канадским документима, пак, у којима је представљена УНПРОФОР-ова страна приче, у много наврата је наглашено да су Американци охрабривали Алију Изетбеговића да не прихвати женевски план и настави да тражи више територије.

Као пример истичу документ ЈБЦ-052 у којем се, кажу, наводи да је уочи женевских преговора Изетбеговић од Била Клинтона, тадашњег америчког председника, добио уверавања да ће САД стати на њихову страну ако преговори пропадну.

У случају да међународна заједница подржи Бошњаке Срби и Хрвати ће, како је наглашено, напустити преговоре.

"САД би могле подржати Изетбеговића кроз дипломатски притисак на зараћене стране. То ће вероватно укључивати подизање ембарга на оружје Муслиманима и ваздушне ударе на Србе. Било каква подршка у том смислу ће охрабрити Изетбеговића да не даје даље уступке", наглашено је, преносе Независне.

На четвртој страни документа РЧПЈАQ-00011 је о истом догађају написано да ће без међународне подршке Изетбеговић у Женеви омекшати своје захтеве, а истакнуто је да су на терену Бошњаци главни кршитељи прекида ватре, док су Срби уздржани.

У документима се на неколико места, пише бањалучки дневник, спомиње и да су Бошњаци сарајевски тунел користили искључиво у војне сврхе, као и за успостављање везе између Сарајева и Мостара.

Србе су, указује се, углавном представљали уздржаним и одмереним, али и да су повремено помагали Бошњацима или Хрватима у њиховом међусобном рату који су водили у централној Босни, тако што су, на пример, обезбеђивали артиљеријску подршку ХВО-у, или пропуштали Армију РБиХ да северно од Мостара могу да нападну Хрвате.

Једино, додаје се, према Жељку Ражњатовићу Аркану нису имали милости, оценивши да је он ратни злочинац с предратним везама с криминалним миљеом и сумњивим везама с обавештајном службом бивше Југославије.

Речи хвале имали су према Драгану Васиљковићу, познатијем као Капетан Драган, којег су сматрали часним официром и војником који се борио по правилима службе, пишу Независне.

Као занимљиво се истиче и да се Канађани у документима осврћу и на "Септембар '93", побуну припадника Војске Републике Српске када су блокирали Бањалуку.

"Након што су седам дана град држали под блокадом, око хиљаду војника се вратило у своје касарне. (тадашњи) Лидер босанских Срба Радован Караџић је прихватио захтеве војника да ратни профитери буду похапшени и да се поправе услови за војнике и њихове породице. Захтеви војника за смену самопрокламоване Караџићеве владе су одбачени у замену за добијање имунитета", наглашено је у документу.

Иначе, симпатије Канађана према Србима, пишу Независне, биле су познате и раније, што се посебно одражавало кроз ставове генерала Лујза Мекензија, канадског генерала и једног од команданата УНПРОФОР-а.

Да Американци можда и нису били најискренији према Изетбеговићу док су га охрабривали да настави рат, постало је видљиво из тајних докумената које су Британци декласификовали почетком 2020, о разговорима које је Клинтон водио с Џоном Мејжором, тадашњим британским премијером. Британци тврде да је Клинтон Мејжору рекао да је желео да спречи укидање ембарга Бошњацима.

"Било би јако лоше када би САД сносиле кривицу за пропаст УНПРОФОР-а. Клинтон се плашио да су га Бошањци покушали намамити да учини управо то", наведено је, на шта је премијер Мејжор, судећи према документу, констатовао да је илузорно од стране Бошњака ако очекују да ће се САД борити на терену за њих.

"Клинтон је одговорио да, док год је он председник, Бошњаци неће успети у томе. Нико од нас - ни УК ни САД - не би требао бити умешан у рат на било чијој страни", цитирају Клинтона у документу, преносе Независне.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА