Најновије

НА КОСОВУ УГРОЖЕН МИР: Србија да не одустаје од седнице Савета безбедности (ВИДЕО)

Србија, посебно после дешавања у Бањској, не треба да одустане од захтева да се Савет безбедности Уједињених нација бави ситуацијом на Kосову по хитном поступку, каже некадашњи дипломата Зоран Миливојевић, и упозорава да је дошло до ескалације, а да су мир и безбедност угрожени.

Бањска (Фото: Јутјуб)

"Ствар је дефинитивно ескалирала и то је одмах налог надлежном органу, а то је Савет безбедности, да у складу са Резолуцијом 1244 стави питање ситуације на Kосову на дневни ред. Услови се и у политичком смислу стварају да се то питање стави на дневни ред, чињеницом да је у октобру председавајући СБ Бразил, који није признао Kосово, после њега Kина", каже Миливојевић за Kосово онлајн. 

Он сматра да после догађаја у Бањској не би имало никаквог смисла да било која од чланица Савета безбедности, без обзира на нихове политичке ставове, уопште доводи у питање такву седницу. Поготово што су таква питања, попут безбедности на Kосову, њихова директна надлежност, је постоји и обавезујућа Резолуција која налаже да се баве том темом.

"За нас је важно да се да до знања на глобалном плану каква је ситуација на Kосову, јер у складу са Резолуцијом 1244 то је глобално тема, и глобална је одговорност свих земаља чланица и СБ као органа који се о томе брине. Дакле, важно је да се укаже да је то тема која ескалира и која тражи да се нађу политичка средства да се избегне угрожавање мира и стабилности. Друго, за нас би било значајно и само стављање питања ситуације на Kосову на дневни ред СБ. То је онда доказ да је СБ ипак надлежан, а да ови преговори који се воде уз посредовање ЕУ а уз сагласност Генералне скупштине УН, ипак немају резултат. Дакле, да тема буде тамо где јој је место", наводи Миливојевић.

Указује и да без обзира на ставове које би земље чланице изнеле на седници о Kосову важно да се о томе расправља на Савету безбедности и да се Kфору да налог да делује.

"Уколико се СБ не огласи, ми онда улазимо у једну спиралу насиља и онда се поставља питање чему служи Kфор и о чему се уопште ту ради. Према томе, због тога је важно да ми истрајемо на тој седници и да на њој инсистирамо, као и на поштовању Главе 7 Повеље УН која налаже да се мир и безбедност штите по сваку цену. И да инсистирамо на Резолуцији 1244 која је обавезујућа, као и на обавезама СБ да реагује када се на терену догађа ескалација", закључује Миливојевић. 

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА