Најновије

ИЗРАЕЛ ПРОТИВ ХАМАСА: Какав је однос снага у бројности и наоружању?

Може ли се поредити израелска војска и Хамас када је реч о бројности и наоружању? Стручњаци сматрају да не може, јер иако су борци Хамаса последњих година развили своје офанзивне способности, противник им је далеко моћнија израелска армија.

Палестина и Израел (Илустрација: muslimwriters.org)

Само током првог дана сукоба Хамаса и Израела из Газе је полетело више од 3.000 ракета. Те ракете склапају се у тунелима и подрумима Газе и нису толико прецизне и поуздане. На другој страни, обарао их је добро познати систем ПВО "гвоздена купола".

Тај и друге израелске системе Џон Kапело је добро упознао док је у Израелу служио од 2010. до 2016. као амерички ваздухопловни аташе.

"Израел је веома забринут за то како ће се одбранити од серије ракетних напада како из Газе тако и потенцијалне претње ракетама дугог домета из Ирана. "Гвоздена купола" је веома способан систем, али као и свака технологија постоје ограничења. Тај систем брани одређени простор. Ако ракете нису претња за тај простор онда их не пресреће. Прочитао сам да је испаљено од две и по до пет хиљада ракета за веома кратко време. Иако је систем успешно пресрео многе од њих, био је преоптерећен", навео је Капело.

Израел навикнут на ракетне нападе, овога пута ухваћен је на спавању. Велика група Хамасових бораца упала је у зору 7. октобра, слично као пре пола века када је почео Јомкипурски рат. По обиму напада тешко да се може направити паралела, кажу стручњаци.

"Јомкипурским рат пре педесет година је био смртна опасност за Израел, јер су на ту државу навалиле надмоћне снаге, на папиру надмоћне. Силе које су у то време имале више тенкова, више војника, врло импресивна снага Египта и Сирије. Али напад из сектора Газе, друга прича, јер је реч о дејствима која имају ограничан карактер, држава Израела није угрожена, она је понижена. У прављењу паралеле можемо да причамо о томе да  је и 6. октобра 1973. и 7. октобра ове године израелска обавештајна служба оманула", истакао је Александар Радић, војни аналитичар.

Хамас има неколико хиљада бораца, Израел за 48 сати мобилисао 300.000 војника

Разлог за то је чињеница да су војне ефективе израелске војске и Хамаса неупоредиви. Палестинска организација броји тек неколико хиљада бораца, док је Израел за само 48 сати мобилисао 300.000 војника.

"Нико озбиљан неће довести питање могућности израелске војске, али Хамас је пронашао слабу тачку. Израелци су се опустили, дозволили су да буду обавештајно изненађени и, оно што је јако важно, израелска војска није очекивала напад. Није то нешто што ће изазвати катастрофалне последице израелској војсци, али наравно десетине побијених војника, затим ниво понижења до кога је дошло, страх који је сада створен, вероватно ће довести до радикалног одговора Израела. И сад ћемо опет бити у ситуацији да пратимо један школски пример асиметричног сукоба. Висока технологија којом расположе израелска војска спрам људског фактора којим располаже Хамас", оценио је Радић.

"Хамас је развио невиђене способности које нисмо видели у прошлости. Технологију дронова, употребу тунела, што смо знали, али и логистичке способности за које нисмо веровали да имају – а то је способност комуникације и чување ствари у тајности. То је био напредак без преседана у технологијама и могућностима, али питање је за шта су користили та напредовања. Видимо да је то било прилично варварски. Ипак, Израелци се јасно прилагођавају и решиће ово", сматра Капело.

По количини војске која се групише око Појаса Газе дугог 41 километар, многи стручњаци процењују да је улазак израелских трупа у тај простор веома могућ.

О броју погинулих и рањених прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА