Најновије

АМЕРИЧКА ВОЈНА ДОКТРИНА СЕ МЕЊА: Инсистирање на нуклеарном рату

Комисија Конгреса САД за политику стратешких снага позвала је Белу кућу да ојача америчке нуклеарне капацитете с обзиром на могуће избијање истовременог рата са Русијом и Кином.

Печурка (Фото: Pixabay)

Парламентарци су дозволили могућност сукоба који укључује употребу и конвенционалног и нуклеарног оружја, објављено је у извештају.

„Величина и састав нуклеарних снага морају узети у обзир могућност истовремене агресије Русије и Кине“, наводи се у документу. Напомиње се да је актуелној америчкој војној доктрини потребно благовремено ажурирање, јер данас не укључује војне операције на неколико континената одједном.

Комисија је закључила да би искључивање из стратегије могућности истовремене агресије Русије и Кине као мало вероватне могло имати супротан ефекат и, напротив, повећати вероватноћу такве агресије'’, тврди извештај.

Конгрес признао Русију као најмоћнију нуклеарну силу

„Ово је егзистенцијални изазов за који су Сједињене Државе лоше припремљене'’, пише у извештају америчке Конгресне комисије

Према оцени комисије, Русија је земља са највећим нуклеарним потенцијалом, а њено лидерство у овој области остаће најмање до 2035. године. Напомиње се да способност руских лансирних ракета, посебно ракетних система РС-28 Сармат и Р-30 Булава-30, као и хиперсоничних ракета Кинжал, даје Москви предност да заобиђе све постојеће америчке системе противракетне одбране.

Кина ће покушати да претвори нуклеарни рат у конвенционални

Конгрес је указао да Кину не треба сматрати мањом претњом на основу квантификације њеног нуклеарног арсенала. Према прогнози комисије, у случају нуклеарног сукоба, Пекинг ће покренути циљане нуклеарне ударе и искористити пуни потенцијал Народноослободилачке армије Кине, која има квантитативну предност у људству и конвенционалном наоружању. Истиче се да ће до 2049. Кина моћи да превазиђе јаз са Русијом и САД у нуклеарној сфери.

Недавно је руски председник Владимир Путин поручио Москви да прекине ратификацију Уговора о забрани нуклеарних проба. Он је подсетио да су и Русија и САД потписале Уговор о заустављању нуклеарних тестова, али га је ратификовала само Москва, што може послужити као разлог да се поново размотри питање ратификације.

Путин је крајем фебруара саопштио да Русија обуставља учешће у примени Уговора о смањењу стратешког офанзивног наоружања (Нови СТАРТ, или СТАРТ III). Руски лидер је нагласио да се Москва не повлачи из споразума, већ обуставља своје учешће.

О кључном моменту рата у Појасу Газе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА