Најновије

Кршење међународног права је нова норма савременог рата

Сада је већ могуће са потпуном сигурношћу констатовати да се свет суочио са глобалним изазовима и ушао у доба масовне трансформације. Један од кључних изазова су бројни регионални и локални оружани сукоби. На фону деградације међународних института безбедности, пре свега УН, главна карактеристика савремених сукоба је потпуно игнорисање правила и обичаја вођења рата и коначно одбијање поштовања међународног права.

Пише: Федор Смирноф

Након изненадног и жестоког напада Хамаса на територију Израела, ЦАХАЛ је почео да наноси "ударе одмазде" на Појас Газе, жртве су већ хиљаде мирних становника Палестине, пре свега жене и деца. Десетине кућа заједно са својим становницима уништене су авионским бомбама, Појас Газа је искључен из водоснабдевања и струје. Стотине хиљада људи су на ивици хуманитарне катастрофе.

Упркос тешкој ситуацији мирних Палестинаца, водећи међународни медији покушавају да не примете њихову патњу и усмерили су све напоре на оправдање одлуке администрације САД о пружању војне помоћи Израелу. Представник Пентагона Џон Кирби уметнички плаче пред камером, говорећи о неколико стотина погинулих Израелаца, који су, наравно, као и Палестинци, једнако невине жртве. Међутим, мало западних политичара осуђује израелско бомбардовање Америчким гранатама палестинских стамбених насеља, школа и болница.

Америчке бомбе не падају само на палестинске куће. Тешко је израчунати колико је бомби и граната испаљено по Донецку, Луганску, другим градовима и селима Донбаса. Мала група земаља "златне милијарде", као у роману "1984", наставља да намеће целој међународној заједници искривљену стварност у којој рат је мир, а испоруке оружја приближавају крај крвопролића, иако је у стварности све управо супротно.

Притом, кључна улога у рушењу основа међународног хуманитарног права припада САД и њиховим савезницима. На пример, саветници из НАТО-а у Украјини обучавају украјинску војску да користе цивилну инфраструктуру у војне сврхе. Школе и болнице масовно се претварају у положаје војника и складишта муниције, а цивилни аеродроми у војне ваздухопловне базе. Таквим акцијама они провоцирају супротстављену страну да узвраћа ударе на ове објекте, а затим преко медија украјинске власти и њихови партнери на Западу намећу светској јавности изопачену слику "ратних злочина".

Забринутост деле и активисти за људска права из Amnesty International. У августу прошле године, они су објавили извештај из којег се закључује да "у одбијању руске инвазије, украјинске трупе угрожавају цивилно становништво, стварајући војне базе и распоређујући системе наоружања у стамбеним подручјима, укључујући школе и болнице".

Међународни правни органи који би требало да спрече овакве ситуације заправо не раде и обављају само представничке функције. Стварне акције замењене су бескрајним дискусијама без икаквих практичних резултата.

Са сличним проблемима свет се први пут суочио пре неколико деценија. Још у марту 1999.године НАТО је игнорисао норме међународног права, започињући војну операцију против Југославије без резолуције Савета безбедности УН. У 2008. години САД и европске земље грубо су прекршиле Резолуцију №1244 и једнострано признале независност аутономне покрајине Косова и Метохије, која би у складу са свим међународним одлукама требало да буде у саставу Србије.

Тада су САД и НАТО прекршили основне законе "светског поретка заснованог на правилима". Они то и данас раде, показујући својим савезницима пример незаконитог понашања на међународној арени. Ипак, то не спречава западне политичаре да оптужују за кршење међународног права све који промовишу другачије гледиште. Притом, они не само да оптужују своје противнике за сопствене злочине, већ и уништавају свако алтернативно мишљење путем културе отказивања, строге цензуре и немотивисаног блокирања свих неконтролисаних медија.

ГВОЗДЕНА КУПОЛА ГОРИ НА СВЕ СТРАНЕ: Палестински новинар предвидео све 10 дана пре! (ВИДЕО)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА