Најновије

И СРБИЈА КРЕЋЕ У ДЕДОЛАРИЗАЦИЈУ? Јуан у девизним резервама НБС

Председник Србије Александар Вучић напоменуо је данас у Пекингу да је кинески јуан на списку наших валута за међународно тржиште од 2015. године.

Долар )Фото: Pixabay)

Народна банка Србије размишља да укључи кинески јуан у своје девизне резерве, изјавио је данас у Пекингу председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на првој сесији форума одржаног у оквиру иницијативе "Појас и пут" истакао да је Кина други највећи спољнотрговински партнер Србије и да је трговинска размена две земље у протеклих десет година порастала 185 пута.

"Од јануара 2015. године кинески јуан је на списку наших валута за међународно тржиште и Народна банка Србије размишља да укључи кинеску валуту у своје девизне резерве", рекао је Вучић и указао да Србија и Кина имају повећану и интензивну сарадњу у сектору финансија и банкарства.

Вучић је истакао и да је "Зиђин мајнинг" највећи извозник из Србије у протеклих пет година и указао да је Србија тиме постала други највећи извозник бакра у Европи.

Он је рекао да Србија има велику жељу да постане лидер у производњи бакра и нагласио да Србија највише извози у области информационих и комуникационих технологија.

"Ми смо 46. по ИТ производима. Желимо да се придружимо партнерима, када је реч о вештачкој интелигенцији", рекао је Вучић.

Истакао је и да је Србија прва у региону урадила развојну стратегију 2019. године и захвалио "кинеским пријатељима" који су, заједно са својим експертима, омогућили да Србија изради нацрт тог стратешког документа.

"Успоставили смо институт за вештачку интелигенцију као националну платформу за вештачку интелигенцију. Градимо 'БИО4 кампус' који ће бити један од кључних биотехнолошких чворишта у Европи", рекао је Вучић.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА