Најновије

НУКЛЕАРНА ЕКСПЛОЗИЈА У НЕВАДИ: Сигнал за Русију?

Подземна експлозија коју су Сједињене Државе извеле на полигону за нуклеарно тестирање у Невади неколико сати након што је руска страна повукла ратификацију Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба могла је бити сигнал Русији да је немогуће прикрити потенцијалне нуклеарне тестове у будућности, рекао је у разговору за Лента.ру Дмитриј Стефанович, истраживач Центра за међународну безбедност Руске академије наука и учесник пројеката под окриљем Института УН за истраживање проблема разоружања.

Нуклеарна експлозија (Фото: Јутјуб)

„У Невади је тестирана ненуклеарна експлозивна направа како би се развиле технологије за откривање нуклеарних тестова других земаља. Можда је ово сигнал, такође и Русији, о немогућности скривања потенцијалних нуклеарних тестова у будућности, али још увек нема уверења да су такви тестови у принципу планирани, а ако буду планирани, биће изведени без одговарајуће информативне кампање да се истакне њихов значај у интересу јачања нуклеарног одвраћања“, рекао је Стефанович.

Истовремено, тајминг експеримента у Невади није могао да се прилагоди парламентарном процесу у Русији, такве ствари се планирају и припремају унапред, нагласио је истраживач.

Државна дума је 18. октобра повукла ратификацију споразума о забрани тестирања нуклеарног оружја. Закон ће бити проучен на седници Савета Федерације 25. октобра. Нацрт закона је развијен за кратко време: 5. октобра председник Русије Владимир Путин је предложио да се размисли о напуштању споразума, а већ следећег дана председник Думе Вјачеслав Володин најавио је почетак рада на документу.

Одмах након тога, САД су извеле нова тестирања на полигону за нуклеарно тестирање у Невади. Како је саопштила прес-служба Министарства енергетике САД, радило се о хемијској, а не нуклеарној експлозији, а америчка страна је рекла да је циљ да се побољша систем детекције за подземне тестове нуклеарног експлозива.

О стању на Блиском Истоку прочитакте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА