Најновије

ПОТПУНА ОФАНЗИВА КОД ДОЊЕЦКА: У току је одлучујућа битка

Руске трупе су прешле у офанзиву код Доњецка. Од успеха операције зависи безбедност града. Кијев признаје – ситуација за украјинске снаге је тешка.

Украјинске оружане снаге чврсто су се учврстиле у Доњецку већ 2014. године. Тренутно су тамо распоређене значајне снаге – према отвореним изворима, тамо је стационирано око 11.000 војника.

Главни град Донбаса је редовно гранатиран из Авдејевке. Пре свега, Куибишевски и Кировски округ. Ако украјинске оружане снаге буду протеране одатле, Доњецк ће одахнути.

Међутим, ово је изузетно тешко. Фронтални напад је препун великих губитака. Стога, судећи по извештајима Министарства одбране, они желе да опколе то подручје, лишавајући гарнизон снабдевања.

Руске снаге заузимају две истурене тачке – у рејону Вођаноја на једној страни и Красногоровке на другој. Много месеци, линија фронта овде је остала непомична. Сада се, како истиче шеф ДНР Денис Пушилин, ситуација заиста променила.

Одређени трендови

Министарство одбране потврђује офанзивне акције. Они такође управљају јуришним авионима, који уништавају оклопна возила и складишта. Ујутро 12. октобра, руске трупе су успеле да пробију украјинску одбрану 300-600 метара од југа.


„Постоји напредак на обе стране. У суштини, формира се џеп. Већ је уништен велики број непријатељских упоришта, а уништена су и складишта која се налазе како у насељеном месту, тако и у коксари Авдејевка“, рекао је Пушилин.

Украјинска страна наводи да је ситуација тешка. Власти које је Кијев поставио у Авдејевку извештавају о жестоким борбама, а војник Оружаних снага Украјине Јегор Фирсов је на ТВ каналу Кијев 24 објавио да је почела „једна од одлучујућих битака“.

„Видимо одређене трендове да се непријатељ повлачио и напуштао своје положаје, али је рано говорити да је сада дошло до масовног егзодуса непријатеља из Авдијевке“, навео је Пушилин.

Украјинска тактика

Руске снаге имају иницијативу и на другим деловима линије додира. Конкретно, наставља се офанзива на Купјанск, област Харков.

Према речима пензионисаног потпуковника ЛНР Андреја Марочка, успели су да униште неколико контролних пунктова – вероватно на нивоу чете – и заробе више бораца. Руско Министарство одбране напомиње да је руска западна група трупа стигла до „повољнијих линија и положаја“.

Украјинске оружане снаге, заузврат, не престају да покушавају да поврате Артјомовск. Главне линије напада су на линији Клешчејевка-Курђумовка јужно од града и у рејону насеља Орехово-Васиљевка на северу. Министарство одбране саопштило је у понедељак да су руске трупе одбиле пет напада у тој области.

Идеју о украјинској тактици даје материјал у листу „Вашингтон пост“. Украјинске оружане снаге напредују у малим јуришним групама од четири до 12 људи. Надају се да артиљерија и јуришни хеликоптери неће ловити тако мале циљеве. Признају да су у нападима претрпели значајне губитке, а да ништа значајно није постигнуто.

Природа украјинског гранатирања се променила, објаснио је Марочко. Ако раније Оружане снаге Украјине нису штеделе муницију, сада је интензитет смањен.

„Они пажљивије бирају мете. Ово се односи и на НАТО и на совјетске артиљеријске системе“, наводи се у чланку публикације.

Украјинске трупе и даље покушавају да прошире фронт код Работина у региону Запорожја. Међутим, до сада без успеха, трпећи велике губитке. Тако је 11. октобра руско Министарство одбране објавило уништавање тенковског и артиљеријског система Оружаних снага Украјине северозападно од села Вербовоје.

Руске јединице су током недеље одбиле четири напада јуришних група 65. механизоване и 71. ренџерске бригаде украјинских снага на овом подручју, наводи се у извештају војног ресора.

Шеф Запорошког јавног покрета „Ми смо заједно са Русијом“ Владимир Рогов рекао је да су руске снаге заузеле десет упоришта у зони Времевског, а у суседном правцу Јужног Донца одбиле су осам напада и побољшале ситуацију дуж линије фронта.

Окрутна игра

Начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов, који је више пута обећавао победу Украјине 2023. године, признаје: „Офанзива Оружаних снага Украјине касни.

Саветник шефа кабинета Зеленског Михаил Подољак криви бирократске препреке у западним земљама – наводно је потребно много времена за координацију испорука оружја. Као резултат тога, рекао је он, контраофанзива се „одлаже за шест до девет месеци“.

Међутим, украјински борци на терену имају нешто другачије утиске. Један од официра у интервјуу за ВСЈ рекао је да изгледа да је Запад развио видео игрицу за Украјинце – да бисте добили ново оружје, морате показати резултате. Није битно по којој цени.

Ако је тако, онда је у тренутној ситуацији украјинским оружаним снагама изузетно тешко да пређу на нови ниво.

Чуће се бројне експлозије јер ће руска Црноморска флота деловати против ронилаца диверзаната

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА