Најновије

УКРАЈИНА ЈЕ МЕЂУ НАЈКОРУМПИРАНИЈИМ ЗЕМЉАМА: Премијер Словачке у страху од давања пара Кијеву

Но­ви сло­вач­ки пре­ми­јер Ро­берт Фи­цо за­тра­жио је ју­че, то­ком де­ба­те с дру­гим ли­де­ри­ма ЕУ о да­ва­њу по­мо­ћи у из­но­су од 50 ми­ли­јар­ди евра за Укра­ји­ну, га­ран­ци­је уни­је да та сред­ства не­ће би­ти про­не­ве­ре­на, са­оп­шти­ла је Фи­цо­ва кан­це­ла­ри­ја.

„Укра­ји­на је ме­ђу нај­ко­рум­пи­ра­ни­јим зе­мља­ма на све­ту и због то­га тре­ба усло­ви­ти ве­ли­ку фи­нан­сиј­ску по­др­шку га­ран­ци­ја­ма да европ­ски но­вац, укљу­чу­ју­ћи и сло­вач­ки, не­ће би­ти про­не­ве­рен”, ис­та­као је Фи­цо.

Он је ре­као да би део тих сред­ста­ва тре­ба­ло да бу­де на­ме­њен за об­но­ву сло­вач­ке ин­фра­струк­ту­ре дуж ње­не ис­точ­не гра­ни­це с Укра­ји­ном, пре­нео је Рој­терс.

Пре­ми­јер Ма­ђар­ске Вик­тор Ор­бан из­ја­вио је ју­че да је у Бри­се­лу нео­п­ход­на про­ме­на јер, ка­ко је оце­нио, тре­нут­ни ли­де­ри Европ­ске уни­је ни­су спо­соб­ни да ре­ше си­ту­а­ци­ју у Укра­ји­ни, као ни про­блем ми­гра­ци­ја. Сма­тра да је нео­п­ход­на но­ва стра­те­ги­ја за Укра­ји­ну, због че­га је по­треб­на про­ме­на ли­дер­ства ЕУ, што, пре­ма ње­го­вој оце­ни, мо­же да се до­го­ди на пред­сто­је­ћим из­бо­ри­ма у Европ­ском пар­ла­мен­ту, пре­но­си аген­ци­ја МТИ. „У мир­ним вре­ме­ни­ма ово би би­ли до­бри ли­де­ри, али где се са­да на­ла­зи­мо... ту су огром­ни та­ла­си, не­ће­мо си­гур­но ус­пе­ти са са­да­шњим ли­де­ри­ма (ЕУ)”, ре­као је он за др­жав­ни ма­ђар­ски ра­дио.

Укра­јин­ски пред­сед­ник Во­ло­ди­мир Зе­лен­ски на­ја­вио је ју­че да ће ал­тер­на­тив­ни ко­ри­дор за из­воз жи­та­ри­ца пре­ко Цр­ног мо­ра на­ста­ви­ти да функ­ци­о­ни­ше, упр­кос свим прет­ња­ма. Ка­ко се на­во­ди у са­оп­ште­њу из ка­би­не­та Зе­лен­ског, он је раз­го­ва­рао те­ле­фо­ном с бри­тан­ским пре­ми­је­ром Ри­ши­јем Су­на­ком о ра­ду те ру­те и оси­гу­ра­ва­њу пло­ви­ла, пре­нео је Рој­терс.

Ком­па­ни­ја „Бар­ва ин­вест кон­сал­тан­си”, са се­ди­штем у Ки­је­ву, и бри­тан­ска без­бед­но­сна ком­па­ни­ја „Ам­бреј” са­оп­шти­ле су у че­твр­так да је Укра­ји­на об­у­ста­ви­ла ко­ри­шће­ње свог цр­но­мор­ског из­во­зног ко­ри­до­ра због мо­гу­ће опа­сно­сти од ру­ских рат­них ави­о­на и мор­ских ми­на. Укра­јин­ски зва­нич­ни­ци не­ги­ра­ли су те на­во­де.

ХАМАС ОСЛОБАЂА ЦИВИЛНЕ ТАОЦЕ: Дали су услов за ослобађање израелских војника

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА