Најновије

БЛИЖИ СЕ КРАЈ: Путин знао да ће се Запад уморити од подршке Кијеву

Председник Русије добро је проценио да, баш као што је то било у Авганистану, Американци неће наставити војне акције, уколико учешће у њима за њих постане прескупо, оцењује војни аналитичар Европског савета за међународне односе Густав Гресел.

Председник Русије Владимир Путин исправно је проценио да ће се Запад уморити од подршке Украјини, рекао је за немачку телевизију "ЗДФ" војни аналитичар Европског савета за међународне односе Густав Гресел.

"У Русији знају да Украјина зависи од међународне подршке. Уколико је немогуће брзо разбити украјинску армију, онда је могуће за неколико година толико повећати цену тих борбених дејстава, да ће Запад у једном тренутку рећи - доста је било од нас".

Такав став Русије, према речима Гресела, заснован је на искуству које је стечено након повлачења америчких снага из Авганистана: Путин је закључио да ће Запад окренути леђа Украјини, уколико трошкови постану превисоки.

У исто време, како објашњава овај аналитичар, Русија све више приморава Украјину да се ослања на Запад, јер су украјински одбрамбени капацитети поприлично истрошени.

Ако се узме у обзир раскол између Варшаве и Кијева, и што је у Словачкој на парламентарним изборима победила партија која се залаже против подршке Украјини, Гресел закључује да ће подршка Зеленском у Европи и САД ускоро ослабити. 

"Велика вероватноћа да ће на следећим председничким изборима у САД победити Доналд Трамп, као и постојећи раскол у америчком конгресу такође не иду у корист Вашингтона", истиче Гресел. 

Узимајући све ово у обзир стратегија Путина тренутно је оправдана - нема разлога да се пристане на уступке Кијеву, закључује војни аналитичар.

ИСПОВЕСТ УКРАЈИНСКОГ ВОЈНИКА: Боље да се предате као заробљеници ако желите да останете живи

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА