Најновије

ВЕЛИКА МИСТЕРИЈА: Украјински војници заражени инфекцијама које се не могу лечити антибиотицима

Лекари америчке војне болнице у Немачкој открили су инфекцију код рањеног украјинског војника, која се не може лечити ниједним доступним антибиотиком. Ово преноси Фајненшел тајмс.

Ова епизода је описана у чланку објављеном од стране америчких центара за контролу и превенцију болести. Издање напомиње да је, према бројним научним радовима, након избијања сукоба у Донбасу 2014. године, у западној Европи почео да расте број инфекција отпорних на антибиотике. Значајан део заражених, како наводи публикација, су Украјинци.

„Последњих месеци, од када су евакуисане трупе и цивили хоспитализовани на лечењу у другим европским земљама, дошло је до даљег повећања броја оваквих инфекција“, наводи се у материјалу.

Аутор чланка сугерише да су неке инфекције добијене током боравка у преоптерећеним болничким системима Украјине, док су друге заражене у земљама које прихватају стотине хиљада избеглица.

Међутим, иако се такве болести отпорне на антибиотике шире, економске и политичке последице рата више забрињавају владајуће европске земље него опасност по здравље.

Избијање легионарске болести
Почетком септембра, у области Харкова, два батаљона украјинских снага су хоспитализована због избијања „легионарске болести“ – легионелозе. Ова заразна болест утиче на плућа и друге унутрашње органе, јавља се уз озбиљну температуру и интоксикацију тела.

Болест је откривена код војника 14. одвојене механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, који су учествовали у борбама на Купјанском правцу. Команда је покушала да сакрије ову чињеницу, али се касније сазнало да су две екипе истовремено биле у болничким креветима. Претпоставља се да је реч о хиљаду војних лица.

Претходно избијање „легионарске болести” забележено је у пољском Жешову, у Подкарпатском војводству – војна помоћ Украјини транспортује се преко овог града. Касније се инфекција проширила и на друге регионе Пољске - укупно је заражено око 160 људи.

КИЈЕВ У ПРОБЛЕМУ: За Украјину постоје само два плана

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА