Најновије

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Северна Кореја испоручила Русији артиљерију за рат у Украјини

Северна Кореја је почела да пребацује артиљерију Русији јачајући снаге председника Владимира Путина у рату у Украјини, изјавио је неименовани амерички званичник за CBS News.

Северна Кореја )Фото: Јутјуб)

Он није навео да ли је трансфер део новог, дугорочног ланца снабдевања или је реч о ограниченој пошиљци, нити шта Северна Кореја добија заузврат за оружје.

Ким је Путину током састанка у Русији прошлог месеца рекао да може да рачуна на пуну и безусловну подршку Северне Кореје за свету борбу Русије у одбрани њених безбедносних интереса, преноси амерички ТВ канал.

Један високи јужнокорејски званичник рекао је за CBS њуз да је Сеул забринут да би Ким могао да тражи технологију од Русије за изградњу подморница на нуклеарни погон и напреднијих ракета и сателита, поред сарадње на конвенционалном оружју.

Званичник је упозорио да би, ако се билатералне везе Русије и Северне Кореје продубе до те мере, то ојачало Кимову способност да угрози не само блиске азијске савезнике Америке Јужну Кореју и Јапан, већ и цео свет.

Са друге стране, како преноси CBS, SAD су украјинским снагама предале залихе муниције заплењене из Ирана, саопштило је америчко Министарство правде.

Складиште иранске муниције коју су SAD пребациле у Украјину укључује више од милион метака калибра 7,62 мм, који се користе за митраљезе и пушке, наводи CBS.

Муницију је у децембру 2022. запленила америчка морнарица са брода који је кренуо из Ирана у Јемен, где Техеран подржава побуњеничке снаге Хути укључене у грађански рат у тој земљи.

Централна команда америчке војске потврдила је да је у понедељак пребацила муницију у Украјину.

Уз додатно америчко финансирање Украјине, које је за сада замрзнуто усред расправе око буџета савезне владе, администрација америчког председника Џозефа Бајдена је искористила трансфер иранске муниције као решење за наставак подршке Кијеву, наводи CBS.

О руском леку против Ф-16 прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА