Најновије

МЕДОЈЕВИЋ: ЕУ је дисфункционална и неспремна за проширење; Унутрашње реформе неопходне да би се спријечио њен распад

Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић сматра да је Европска унија дисфункционална, недемократска организација у блокади, која је такође посвађана, подељена, сувише слаба и неспремна за проширење.

Небојша Медојевић (Фото: Јутјуб)

„Од изласка Велике Британије из ЕУ, сваки озбиљни неутрални аналитичар је знао да је ЕУ у овом формату дошао крај“ – каже Медојевић, додавши да је начин одлучивања у ЕУ постао структурни проблем који се показао нерешивим и све више је удаљавао земље чланице од бирократских и недемократских институција у Бриселу.

Медојевић је такође мишљења да је неуспјех измјене Устава ЕУ и одбијање неких кључних чланица ЕУ да своју сувереност пренесу на бирократију у Бриселу, која нема демократски легитимитет, био је јасан политички сигнал да се наметање одлука већих и јачих неће допасти мањима и слабијима и да ће адхезионе силе временом довести до блокаде у функционисању ЕУ.

„Питање јурисдикције Брисела над земљама чланицама заоштравало се у условима озбиљних геостратегијских и безбедносних изазова, ризика и пријетњи каква су пре свих, питања миграција и рата у Украјини“, подсећа он и додаје да су уместо солидарности, јединства и кохезије, питања миграције и рата у Украјини довеле до блокаде Европске Уније.

Медојевић даље каже да у условима енергетске кризе, рецесије, инфлације, пораста сиромаштва, пораста криминала земље чланице се све више окрећу саме себи и покушавају да нађу унутрашње одговоре на ове изазове, те да нико озбиљан у ЕУ ни не помишља о проширењу.

Он сматра да је давање статуса кандидата Украјини, разорило принцип “стандарди прије статуса” и додатно подстакло иначе раширени персимизам у ЕУ око теме проширења.

„Ма колико ово све постаје јасно, нажалост у Црној Гори, и даље све релеватне политичке партије држе главу у песку и не виде шта се дешава у ЕУ“, указује Медојевић.

Он и даље, како каже, упорно покушава да отвори грађанима и политичарима очи и укаже на бесмислене и бескорисне наде у нека чуда и добијање датума за чланство.

„Нема ништа од проширења ЕУ и Црна Гора неће никад бити пуноправни члан ове и овакве ЕУ. Максимално оптимиситичка варијанта је да се реализује Макронов план о некој проширеној Европској политичкој заједници где би садашњи кандидати имали неке бенефите које имају пуноправни чланови“ – мишљења је Медојевић.

Он даље каже да политичари који имају намеру да воде Црну Гору, морају имати, макар минималну способност предвиђања процеса и ефеката на државу коју воде. Такође, да и све ресурсе и енергију треба усмерити ка нужно потребним темељним реформама болесног система и креирању што ширег националног конзензуса,

Поновио је и да демонтажа ДПС мафијашког система, чишћење институција од плаћеника мафије, одбацивање сулудог економског модела заснованог на неконтролисаној потрошњи и задуживању, суочавање са експлозијом сиромаштва и раста цена треба да су приоритети који се морају решавати конкретним реформским мерама.

„И то је посао политичара у Црној Гори. Без чекања. Одмах и сад. Нико други то неће урадити уместо нас!“, нагласио је Медојевић.

На крају је рекао да је апсолутно погрешно и погубно по виталне интересе државе и народа, чекати да се деси чудо и да овако посвађана, сукобљена, пођељена и слаба ЕУ, отвори своја врата за чланство држави у власништву мафије.

Извор: Борба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА