Најновије

ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ! Најгори сценарио је рат на целом Блиском истоку, биће веома крваво

Непосредно после напада Хамаса на Израел, низ стручњака указао је да је у питању страшан пропуст израелских служби.

Као "тежак шамар војном естаблишменту Израела" то је описао и немачки стручњак за Блиски исток Михаел Лидерс.

„Верујем да тренутно влада велика несигурност у политичком естаблишменту Израела. Напад је био изненађење за Израел, што запањује – обично су израелске тајне службе одлично припремљене, а гранична ограда ка Гази је технички опремљена", рекао је он за јавни сервис ЗДФ.

„Хамас се очито дуго припремао за овакав напад. Напад је прекретница. Јер, при ранијим конфликтима било је напада, израелских одговора, игра мачке и миша. Али сада је Хамасу први пут успело да са много бораца продре на израелску територију, да оданде не буду одмах потиснути већ да настану жестоке борбе", додаје Лидерс.

„Биће свакако веома крваво"

Према последњим подацима, у Израелу је убијено више од 800, док је у Гази, након израелских ракетирања, страдало више од 560 људи.

Војни коментатор Гидо Шмитке рекао је да је чак и израелски противваздушни систем "Гвоздена купола" био преоптерећен с обзиром да је Хамас испалио на стотине пројектила.

„При овом броју ракета које је Хамас испалио истовремено, тај систем не може да обори сваку. Једна батерија може истовремено да циља шест пројектила. Око Појаса Газе вероватно нема више од четири до шест таквих батерија, и свака треба да покрива по 150 квадратних километара", навео је он за портал т-онлајн.

За Израел је ово шок, вероватно и већи од Јомкипурског рата пре тачно пола века. Борци Хамаса усред израелских градова, око стотину отетих Израелаца и пировање над мртвима…

Премијер Бењамин Нетанијаху најавио је одмазду и дуг сукоб. Војни врх је обећао да ће завршити са Хамасом тако да сличан напад више никад не буде могућ. Али, шта то значи?

„Биће свакако веома крваво", каже Лидерс, који не може да процени да ли ће израелска армија копнено продрти у Газу. "Израелска одмазда ће доћи. Овај конфликт ће трајати данима, можда и седмицама, и има потенцијал за ескалацију", додаје.

КРЕЋЕ ПРАВИ ПАКАО: Исламски џихад послао наоружане људе из Либана у Израел

„За сада је на Западној обали релативно мирно, али и тамо су људи очајни с обзиром на животне услове и израелску окупацију. Из палестинског угла, посебно Палестинаца из Газе који знају да ће платити ужасан данак у крви: шта могу да изгубе?", пита се Лидерс.

„Живе у појасу који није већи од града Бремена са преко два милиона људи. То је једно од најгушће насељених места на свету. Снабдевање намирницама и водом не постоји, тамо пију слану воду. То је ужасна ситуација тих људи, у једној врсти затвора без крова", додаје овај стручњак, преноси РТ Балкан.

Шмитке, који је деценијама извештавао са ратишта широм света, каже да Израел неће журити са копненом офанзивом. Има извештаја да се израелски тенкови и оклопна возила припремају, пише "Дојче веле".

„Хамас је вероватно спреман на тај сценарио, са системом тунела, проширеним подрумима, замкама и слично. Операције у урбаним срединама, борба од куће до куће за сваку војску су велики изазов. Оне су увек екстремно крваве и значе људске губитке јер сте са свих страна изложени ватри или експлозивима", каже Шмитке.

Према суду Михаела Лидерса, Хамас је већ на неки начин успео – тако што је прекинуо нормализацију односа Израела и Саудијске Арабије. У арапском свету ће се поново испод ока гледати на Израел.

„Овим нападом је такође сасвим пропала и израелска стратегија да зазида и обесправи људе", каже Лидерс.

„Ови ратни дани су почетак великих политичких промена у региону. Мислим да се Хамас томе и надао, пре свега јер званична Палестинска аутономна управа на Западној обали уопште није популарна међу Палестинцима", додаје.

Како додаје војни стручњак Шмитке, најгоре може бити ако се у рат отворено умеша и либански Хезболах који има подршку Ирана.

„Тешко је бити пророк кад су у питању војни сукоби, али није немогуће да Израел нациља и неке мете у Ирану. У најгорем случају то може водити општем пожару на Блиском истоку. Мислим да ће САД, које су спремне да подрже Израел на сваки начин, учинити све да спрече такав сценарио или да га барем ограниче", додаје он.

САД КРЕЋЕ КУВАЊЕ: Руси почели да користе „отровну ружу” на украјинском фронту

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА