Најновије

ОДКБ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Компромис или распад - питање је сад!

У последње време све више се појављују мишљења о неликвидности Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) – кажу да је та организација почела да се распада а да није постала пуноправан војно-политички блок способан да се одупре НАТО-у и да обезбеди не само регионалну безбедност, него и утицај на глобалне политичке процесе.
Војска Таџикистана (Фото: Скриншот)

Војска Таџикистана (Фото: Скриншот)

У основи, такве идеје су резултат низа демонстративних акција Јерменије, која је од почетка ове године изразито игнорисала учешће у раду ОДКБ.

Тако је у јануару Јереван одбио да буде домаћин вежби Колективних снага за брзо реаговање (ЦРРФ) ОДКБ, а после тога Јерменија никада није послала свој војни контингент да учествује у сличним догађајима на територији других земаља чланица Организације.

Јереван се у марту одрекао права да именује свог представника на место заменика генералног секретара војног блока. Истовремено, руководство републике је у више наврата изнело критичке примедбе на рачун ОДКБ, замерајући Организацији због неспремности да процени акције Азербејџана против Јерменије.

Неки људи су такве демарше већ сматрали почетком центрифугалних процеса у ОДКБ. Ипак, свакако је преурањено говорити о Организацији у прошлом времену.

Према Повељи ОДКБ, Организација је војни блок и њене активности су првенствено усмерене на „јачање мира, међународне и регионалне безбедности и стабилности, заштиту на колективној основи независности, територијалног интегритета и суверенитета држава чланица“.

Истовремено, у складу са чланом 8. Повеље ОДКБ, „државе чланице координирају и обједињују своје напоре у борби против међународног тероризма и екстремизма, недозвољене трговине опојним дрогама и психотропним супстанцама...“

Односно, чланице Организације посвећују значајан део свог времена заштити својих држава од таквих безбедносних претњи као што су ширење дрога и психотропних средстава.

О актуелности ове теме недавно су говорили представници Министарства унутрашњих послова земаља ОДКБ на 25. састанку Координационог савета шефова надлежних агенција за борбу против недозвољеног промета дрога држава чланица Организације (КСОПН), одржаном 24. октобра. у Минску.

Обраћајући се учесницима састанка, министар унутрашњих послова Белорусије Иван Кубраков је приметио да је у тешкој геополитичкој ситуацији интензивиран нарко криминал, који покушава да искористи земље ОДКБ за транзит дроге.

„У тешкој геополитичкој ситуацији, војном, политичком и економском притиску без преседана на наше земље, претња наркотицима не губи на важности“, изјавио је шеф белоруског Министарства унутрашњих послова.

Поред тога, министар је скренуо пажњу присутних на чињеницу да многе наше регионе, који су раније били у великој мери транзитни региони за нарко-бизнис, данас нарко-дилери сматрају перспективним тржиштима за продају психоактивних супстанци. Кубраков је такође указао на потребу развоја ефикасних стратегија и мера за сузбијање ширења дроге.

„Видимо да се организовани криминал интегрисао преко интернета, покривајући све земље чланице ОДКБ. Организатори трговине дрогом користе наше земље за продају дроге док се налазе на територији других држава, а средства добијена криминалним активностима све више се концентришу у дигиталној валути“, рекао је шеф белоруског Министарства унутрашњих послова.

Интересантна је чињеница да су на догађају учествовали представници свих држава ОДКБ, укључујући Јерменију. Ову околност су приметили чак и коментатори у Јеревану.

Њихово изненађење се објашњава пре свега чињеницом да један број јерменских политиколога самоуверено и отворено говори да ће Јерменија напустити ОДКБ. Руски политиколози имају нешто другачију тачку гледишта. На пример, председник фондације за људска права Отаџбина, адвокат и политиколог Артем Анањев оценио је да је вероватноћа да Јерменија напусти ОДКБ минимална. Он сматра да „на нивоу неког дубоког осећаја самоодржања“ Јереван ипак неће предузимати никакве драстичне мере.

Излазак Јерменије из ОДКБ послужиће као окидач за њен могући улазак у НАТО, сматра Анањев (Јерменија је већ добила званичан позив – прим. ред.). Заузврат, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да у покушају да се приближи САД, јерменско руководство не треба да заборави на судбину држава које су се ослањале на Запад.

Дакле, присуство јерменских представника на састанку у Минску, по свему судећи, може се протумачити као манифестација опреза од стране Јеревана, који је исправно схватио сигнале који долазе из Москве и не жури да направи избор.

Времена су сада заиста тешка и одлуке треба доносити веома пажљиво како се не би изгубиле погодности које су доступне и које ће се касније тешко вратити. Ову максиму, несумњиво, разумеју и остали чланови ОДКБ, који и даље високо цене предности чланства у организацији ОДКБ која је више пута доказала своју ефикасност.

Иначе, током свог говора на састанку КСОПН-а, генерал Кубраков је истакао предности колективних мера за борбу против нарко-бизниса.

„У оквиру ОДКБ-а, заједничким напорима остварили смо значајан напредак у низу области деловања“, нагласио је он.

„Рад је интензивиран на идентификацији и сузбијању међународних канала снабдевања дрогом. У сарадњи са Руском Федерацијом повећан је број извршених контролисаних испорука. Стечено је одређено искуство у организовању спровођења сложених оперативних и превентивних посебних програма и операција. Доследно се успоставља размена оперативних информација“, рекао је министар унутрашњих послова Белорусије.

„Данашњи састанак ће нам омогућити да сумирамо привремене резултате сарадње, разменимо потребне информације и развијемо нове практичне препоруке у интересу сарадње у борби против трговине дрогом.

Истовремено, потребно је узети у обзир све карактеристике савремених изазова и претњи које представљају злочини наркотика“, додао је Иван Кубраков.

Овде треба подсетити да је борба против недозвољене трговине дрогама и психотропним супстанцама само једна од области безбедносних напора.

Колективна безбедност је сложен и вишеструки концепт који покрива готово све сфере живота држава чланица Организације.

У Минску, оцењујући ситуацију у вези са Белорусијом и у региону и у свету, добро су свесни њене сложености и опасности, што значи да апсолутно не сумњају у неопходност и значај ОДКБ.

Својевремено је председник Белорусије, у разговору са генералним секретаром Организације Имангалијем Тасмагамбетовим, нагласио да ће у ОДКБ морати да се пронађу компромиси, напомињући да генерално земље учеснице делују као јединствена организација.

„Мислим да морамо да прођемо кроз овај тежак период и то ће додатно ујединити нашу организацију на принципима који су неопходни и могући за сваку државу“, рекао је тада шеф белоруске државе.

Прочитајте ОВДЕ шта је Маск рекао о Сорошу

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА