Најновије

МИРОВНИ СПОРАЗУМ ЈЕ БИО ПРЕД УКРАЈИНОМ НА СТОЛУ: Ко је дао инструкције за наставак рата?

Мађарска зна да Украјина у марту 2022. године није потписала нацрт мировног споразума са Русијом у Истанбулу по налогу САД, рекао је премијер Виктор Орбан на радију Кошут.

Преговори (Фото: РИА Новости)

„Такође знамо из разних извештаја и обавештајних извора да је заиста 2022. године у Истанбулу, где су вођени затворени преговори, у суштини постојао споразум који, како дипломатски трачеви кажу, Украјинци нису потписали по инструкцијама САД'’, рекао је Орбан.

Према његовим речима, дипломатска заједница „добро је свесна онога што је раније изнео бивши немачки канцелар Герхард Шредер, који је рекао да мировни споразум између Москве и Кијева није постигнут због притиска Вашингтона.

Немачке власти то нису званично потврдиле.

Москва је више пута наговестила да је спремна на примирје, али је Кијев увео законодавну забрану преговора са руским председником Владимиром Путином.

Раније је Кремљ саопштио да тренутно не постоје предуслови да ситуација у Украјини пређе у мирољубиви правац, а постизање циљева специјалне операције, које је сада могуће само војним средствима, сматра се апсолутним приоритетом руског руководства.

Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, ситуација може да иде у мирном правцу „под условом да се узме у обзир де факто ситуација и нове реалности, а сви захтеви Москве су добро познати“.

Владимир Путин је касније рекао да ако Украјина жели преговарачки процес, онда „театрални гестови нису потребни“, а указ о забрани преговора мора бити укинут. Према његовим речима, Русија никада није била против решавања конфликта мирним путем, али уз гаранције безбедности за себе.

Випе о стању у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА