Најновије

ЛАВРОВ ОТВОРЕНО: Вашингтон не жели да заустави Израел

Све што долази из Москве САД схватају као "непријатељска дела", укључујући мировне напоре у Гази, рекао је Министар спољних послова у интервјуу за РТ.
Лавров на једној од конференција / Скриншот

Лавров на једној од конференција / Скриншот

САД не желе да спутавају Израел у акцијама против палестинске оружане групе Хамаса у Гази, додао је.

Упитан да прокоментарише зашто су САД ставиле вето на руску резолуцију у УН која је имала за циљ заустављање непријатељства у палестинској енклави, Лавров је истакао да је Вашингтон "веома идеологизован".

"Све што долази из Русије схвата се као непријатељски чин, али суштина је да Вашингтон не жели да веже руке Израелу", рекао је он.

Лавров је истакао да такав приступ функционише са Западним Јерусалимом, додајући да су САД покушале да убеде Израел да буде "мало флексибилнији" у испоруци хуманитарне помоћи болницама у Гази, као и у пуштању странаца.

Прва резолуција о блискоисточној кризи коју је предложила Русија након изненадног напада Хамаса на Израел 7. октобра позвала је на моментални прекид ватре и осудила све акте тероризма. Међутим документ су блокирале САД, Велика Британија, Француска – сталне чланице Савета безбедности УН – и Јапан. 

Касније истог месеца, Русија је предложила још један нацрт резолуције, поново позивајући на одржив хуманитарни прекид ватре и стварање хуманитарних коридора, овога пута додајући и неке од захтева из америчког предлога резолуције. Ипак, Вашингтон је, заједно са Лондоном, ставио вето на ту иницијативу.

Прочитајте ОВДЕ шта Шолц каже о Косову и ЕУ

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА