Najnovije

LAVROV OTVORENO: Vašington ne želi da zaustavi Izrael

Sve što dolazi iz Moskve SAD shvataju kao "neprijateljska dela", uključujući mirovne napore u Gazi, rekao je Ministar spoljnih poslova u intervjuu za RT.
Lavrov na jednoj od konferencija / Skrinšot

Lavrov na jednoj od konferencija / Skrinšot

SAD ne žele da sputavaju Izrael u akcijama protiv palestinske oružane grupe Hamasa u Gazi, dodao je.

Upitan da prokomentariše zašto su SAD stavile veto na rusku rezoluciju u UN koja je imala za cilj zaustavljanje neprijateljstva u palestinskoj enklavi, Lavrov je istakao da je Vašington "veoma ideologizovan".

"Sve što dolazi iz Rusije shvata se kao neprijateljski čin, ali suština je da Vašington ne želi da veže ruke Izraelu", rekao je on.

Lavrov je istakao da takav pristup funkcioniše sa Zapadnim Jerusalimom, dodajući da su SAD pokušale da ubede Izrael da bude "malo fleksibilniji" u isporuci humanitarne pomoći bolnicama u Gazi, kao i u puštanju stranaca.

Prva rezolucija o bliskoistočnoj krizi koju je predložila Rusija nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra pozvala je na momentalni prekid vatre i osudila sve akte terorizma. Međutim dokument su blokirale SAD, Velika Britanija, Francuska – stalne članice Saveta bezbednosti UN – i Japan. 

Kasnije istog meseca, Rusija je predložila još jedan nacrt rezolucije, ponovo pozivajući na održiv humanitarni prekid vatre i stvaranje humanitarnih koridora, ovoga puta dodajući i neke od zahteva iz američkog predloga rezolucije. Ipak, Vašington je, zajedno sa Londonom, stavio veto na tu inicijativu.

Pročitajte OVDE šta Šolc kaže o Kosovu i EU

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA