Најновије

РУСИЈА И ТУРСКА СУ ПОБЕДИЛЕ: Макрон направио озбиљну грешку

Десетак француских амбасадора у земљама Блиског истока и Северне Африке потписало је заједничко писмо жаљења због пуне подршке Израелу у његовом рату са палестинском групом Хамас, пише Фигаро.

Израел и Палестина (Илустрација: РусВесна)

Апел је упућен Министарству спољних послова и Јелисејској палати.

Писмо се може описати као "нота неслагања", при чему потписници кажу да се став Француске о рату погрешно тумачи на Блиском истоку и да је у супротности са традиционалним приступом Париза, који тражи равнотежу између Израела и Палестине. О томе је за новине рекао француски дипломата који је прочитао апел.

У писму се, како је навео, говори о губитку француског утицаја и поверења у региону, а такође у „прилично дипломатској форми наговештава да је све то резултат ставова председника Републике”.

Ово је корак без преседана од стране дипломата, изјавила су за Ле Фигаро тројица бивших службеника француског министарства спољних послова.

Јелисејска палата и француско министарство спољних послова рекли су да нема потребе да коментаришу дипломатску преписку, која је поверљива. Нагласили су да је овај апел један од многих, али, на крају крајева, спољну политику одређују председник и влада, коју бирају Французи.

Монд је пре недељу дана писао о „иритацији и озбиљним сумњама“ неколико десетина француских дипломата.

Највише забринути за положај Француске су службеници Канцеларије за северну Африку и Блиски исток, која има највише контаката са арапским земљама и коју често називају „арапском улицом” француског министарства спољних послова.

Сада ситуација изгледа као да је Француска ушла у савез са Израелом, а не позивање на прекид ватре, што је је апсурдно, рекао је издању један од дипломата.

„Оно што се сада дешава имаће огроман утицај на имиџ и безбедност Француске деценијама. Победници су Русија и Турска“, сматра он.

Нападнуто је неколико француских дипломатских мисија: напали су их демонстранти у Либану и Тунису, а у Бејруту је каменована амбасада, напомиње Либерасион.

Након почетка рата, француске власти су изразиле подршку праву Израела на самоодбрану, а крајем октобра Макрон је посетио Тел Авив. Француски председник је позвао на „стварање регионалне и међународне коалиције за борбу против терористичких група које нам свима прете“, преформатирајући коалицију која се бори против Исламске државе у борбу против Хамаса. Тада је позвао израелску војску да спречи смрт цивила.

Макрон је средином новембра оптужио Израел за смрт цивила.

„Ове бебе, ове жене, ови старци су бомбардовани и убијани. Дакле, за то нема основа и легитимитета. Зато позивамо Израел да престане“, рекао је он. Макрон је одбио да одговори на питање да ли деловање израелске војске крши међународно право: „Ја нисам судија. Ја сам шеф државе“.

„Направио је озбиљну грешку – и чињеничну и моралну. Хамас је тај који спречава евакуацију цивила, а не Израел“, оценио је Макронове речи израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

Више о ситуацији у Појасу Газе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА