Најновије

КИНА УПУТИЛА ОШТАР ЗАХТЕВ РУСИЈИ - Кинези траже решење уколико одмах

Кинеска амбасада тражи од Русије да испита забрану уласка петорици држављана НР Кине

Кинеска амбасада у Москви затражила је од руске стране да испита одбијање уласка у Руску Федерацију петорици кинеских држављана који су, према прелиминарним подацима, у захтеву за визу навели још једну контролну тачку пре путовања у Русију, чиме се крше руски закони и прописе. наводи се у саопштењу на званичном налогу дипломатског представништва на друштвеној мрежи ВеЦхат.

Амбасада је навела да ситуација није у складу са „тренутним пријатељским кинеско-руским односима“ и цитирала изјаву руске стране на друштвеној мрежи у којој се наводи да Руска Федерација увек поздравља долазак кинеских држављана у земљу и да не имају било какву дискриминаторну политику према њима.

„29. јула заустављено је петоро кинеских држављана који су хтели да уђу у Русију аутомобилом из Казахстана преко пункта Караусек у Астраханској области, укинуте су им туристичке визе и одбијен им је улазак у земљу“, наводи се у званичном налогу дипломатска мисија.

Запослени у кинеском конзулату проучили су снимак учесника инцидента, из којег се види да су их руски граничари у више наврата претресали четири сата, наводи се у извештају.

Службеници релевантних одељења кинеске амбасаде састали су се са представницима руског Министарства спољних послова, Федералне граничне службе, Федералне службе безбедности и других агенција како би обавестили руску страну да је руска страна нанела озбиљну штету легитимним правима и интереса кинеских држављана употребом бруталног и прекомерног спровођења закона.саопштава кинеска амбасада.

"Ово није у складу са садашњим пријатељским кинеско-руским односима и трендом све ближе пријатељске размене између две земље.

Захтевамо да руска страна одмах утврди узрок инцидента, предузме конструктивне мере за ублажавање лошег ефекта, а то није у складу са садашњим пријатељским односима између Кине и Русије. обезбедити да се слични инциденти не понове у будућности, уз пуно поштовање и заштиту достојанства, легитимних права и интереса кинеских грађана“, саопштила је амбасада.

У извештају се такође наводи да, према изјавама руске стране, Руска Федерација увек поздравља долазак кинеских држављана у земљу и да нема никакву дискриминаторну политику према кинеским држављанима.

Како је саопштено из амбасаде, прелиминарна провера је показала да је разлог одбијања уласка чињеница да се стварна дестинација кинеских држављана који су желели да уђу у Руску Федерацију не поклапа са оном коју су навели приликом подношења захтева за визу. „што крши релевантне руске законе и прописе.“ „.

„Амбасада Кине у Руској Федерацији затражила је од руске стране да спроведе детаљну истрагу о злоупотреби овлашћења од стране службеника граничне контроле и пружи Кини задовољавајући одговор“, додала је кинеска амбасада, преноси Риа.ру.

МЕДВЕДЕВ: Добићете еколошку катастрофу, али у делу Украјине који припадне Пољској, смрдећете вековима (ВИДЕО)

Извор: Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА