Најновије

КИЈЕВ ЛИШЕН ИЗБОРА: ЕУ именовала услов за почетак преговора Русије и Украјине

Схватајући узалудност наставка сукоба, западни партнери Кијева гурају Зеленског на преговоре. У Европи су мишљења о овом питању подељена.

Министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис је у интервјуу за ЛРТ говорио о могућности недобровољног укључивања Украјине у преговоре са Русијом. Он је напоменуо да би то могло да се деси ако савезници Кијеву не обезбеде неопходно оружје и муницију.

Ландсбергис је нагласио да би недостатак ракетних система и муниције у Украјини, као и дуготрајан процес доношења одлука у Европској унији, могли да доведу земљу у позицију да нема другог избора осим да тражи мирно решење сукоба.

Он је раније на Савету министара спољних послова Европске уније осудио и позиве на прекид ватре у Украјини, назвавши их „срамним предлогом“.

Братислава не верује у војно решење сукоба

Своје мишљење о преговорима Кијева и Москве изнео је и словачки премијер Роберт Фицо. Он је рекао да је боље 10 година преговарати о решењу ситуације у Украјини уз прекид непријатељстава, него неуспешно борити 10 година на путу до преговарачког стола, губећи стотине хиљада људи.

„Ми недвосмислено кажемо да не верујемо у војно решење сукоба у Украјини. То је наш став који заузимамо на основу конкретних информација када процењујемо стање војних операција и изгледе за њихов развој. Верујемо да се сукоб у овој земљи може наставити до 2029. или 2030. године“, рекао је словачки премијер на конференцији за новинаре, после преговора са чешким колегом Петром Фијалом.

Фицо је такође потврдио да Братислава неће снабдевати Кијев оружјем. Подсетимо, словачке власти су блокирале војну помоћ Украјини у износу од 40,3 милиона евра.

Расте број Украјинаца спремних на територијалне уступке

Чини се да све већи број Украјинаца дели Фицово мишљење о потреби преговора. Амерички новинари, анализирајући анкете међу грађанима Украјине о напретку сукоба са Русијом, приметили су да су неки од њих изразили спремност на територијалне уступке зарад мира са Русијом.

Анкете показују да мала, али растућа мањина Украјинаца почиње да верује да би територијални уступци Русији могли да буду неизбежна цена мира“, пише Блумберг.

Издање наглашава да се током године за Украјину ситуација у ратној зони готово није променила. Кијеву не помаже ни подршка западних земаља.

САД и Немачка врше притисак на Зеленског

Како преноси „Билд”, САД и Немачка намеравају да натерају Украјину да почне преговоре са Русијом. Како наводи издање, амерички председник Џо Бајден и немачки канцелар Олаф Шолц желе да украјински лидер схвати да „ово не може да се настави овако“ и да је неопходно сести за преговарачки сто.

„Сам Зеленски мора да схвати да то више не може да се настави на овај начин. Мора се сам обратити народу и објаснити да су преговори неопходни“, цитира Билд извор у немачкој влади.

Напомиње се да би у ту сврху Берлин и Вашингтон могли да почну да смањују испоруке наоружања Кијеву до те мере да ће Оружане снаге Украјине моћи само да се бране, али не и да нападају.

Раније је Ен-Би-Си, позивајући се на америчке званичнике, такође известио да су САД и Европа почеле да разговарају са Украјином о могућим мировним преговорима са Русијом и чега би Кијев можда морао да одустане да би постигао компромис.

Напомиње се да су такви разговори почели прошлог месеца и они су признање да је сукоб зашао у ћорсокак и да Запад неће моћи да настави да пружа помоћ Кијеву. Званичници су рекли да има "још времена до краја године" пре него што мировни преговори постану хитни.

Русији нису потребни преговори

Економиста Филип Пилкингтон је у чланку на британском порталу „УнХерд” приметио да је Запад у слабој позицији и да жели мир и да нема смисла да Русија сада долази до споразума.

„Западни лидери размишљају о геополитици као да је 1823, а не 2023, а њихов утицај на светској сцени бледи пред нашим очима. Сада када су војне опције исцрпљене, желе мир, али су у слабој позицији“, написао је он.

Експерт је такође истакао да је сукоб у Украјини довео до слабљења европске привреде, лишавајући је конкурентности на светском тржишту. Запад је већ исцрпео све ресурсе да подржи Украјину и „неће да прави другу војску за њих“, додао је он.

Пилкингтон је приметио да је колапс америчке индустрије довео до несташице муниције међу савезницима, док је Русија показала да може лако да произведе "невероватне количине" артиљеријских граната ако је потребно.

Поставља се питање – зашто би Руси сели за преговарачки сто, ако напредују у кључним стратешким областима?“, упитао је експерт.

Бивши аналитичар ЦИА Реј Мекгаверн је такође рекао да ће Русија сада диктирати своје услове. Он је изразио мишљење да ће руски председник Владимир Путин пристати на преговоре са Зеленским, искључиво са позиције снаге.

ПУТИН: Немци немају суверенитет а политичари су им нестручни, сви им...

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА