Најновије

ЗАПАД МОЖЕ САМО ДА ГЛЕДА: Руски поморски дронови доносе непријатно изненађење за непријатеље

Оружани сукоби који су у току у различитим деловима света, између осталог, истакли су значајну улогу дронова у савременом ратовању.

Беспилотне летелице на даљинско управљање постале су прилично чест призор на бојном пољу, док светске силе попут Русије и Сједињених Држава истражују војну примену подводних дронова.

Док америчка морнарица тренутно експериментише са подводним дроновима који се лансирају са подморница, она још нема ништа упоредиво са руском стратешком беспилотном подморницом познатом као Посејдон, рекао је Василиј Дандикин, војни аналитичар и пензионисани капетан руске морнарице првог ранга.

Према Дандикину, „Посејдон” је заиста „јединствен” уређај који помаже Русији да се заштити, а чије је откриће истински „узбунило” САД и њихове савезнике.

„То је у суштини стратешки подводни дрон, који може да путује до 10.000 км на дубини од једног километра, прилично великом брзином. Он је на нуклеарни погон, практично непобедив и носи огромну нуклеарну бојеву главу, чији се принос мери у мегатонима“, приметио је Дандикин.

Он је такође приметио да Русија развија подводне дронове који се могу користити за уклањање мина, али није био вољан да говори о руским „тактичким нападним беспилотним летелицама“, једноставно рекавши да су такве информације поверљиве.

Уместо да се хвали могућностима руских поморских дронова, Дандикин је сугерисао да би открића о беспилотним летелицама којима Москва располаже требало да буду непријатна изненађења за непријатеље земље.

Што се тиче употребе војних беспилотних летелица уопште, Дандикин је истакао да ови авиони и даље захтевају од људских оператера да их даљински воде, тврдећи да ће се овакво стање вероватно наставити годинама које долазе, без обзира на то колико напредна вештачка интелигенција постане.

„Ово је будућност употребе свих ових дронова, када се човек, на неки начин, споји са машином, што је донедавно било само у научнофантастичним филмовима“, резимира аналитичар.

УКРАЈИНЦИ СЕ ЗАЛЕТЕЛИ ПА ПОЛОМИЛИ ЗУБЕ! Руска армија их чекала на овом правцу и ударила јако

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА