Најновије

ДРОН ОТКРИО ПРАВО СТАЊЕ НА ФРОНТУ: Руска застава се виори у украјинском упоришту код Доњецка (ВИДЕО/МАПА)

Руска војска иде у офанзиву у неколико праваца у Донбасу. Крајем новембра, руске снаге су пробиле украјинску одбрану на јужној периферији Авдејевке, где су преузеле контролу над стратешким упориштем у индустријској зони на доминантним висинама. Убрзо након тога, руско Министарство одбране званично је потврдило руску контролу над селом Хромово, које је и након пада „украјинске тврђаве“ Бахмут остало под контролом Кијева.Украјинске трупе такође губе положаје на северу Донбаса, повлачећи се у области Купјанска.

Руски извори су 1. децембра известили о новим достигнућима у Маринци, која се налази на западној периферији Доњецка. Руска застава која се вијори на последњој кући у најзападнијем делу града снимиo je руско дрон.

Борбе у Маринку трају од 2015. Град је постао напредно украјинско упориште, одакле су гранатиране улице Доњецка. Након уласка у рат, руска војска је распламсала битке у граду. До краја 2022. године, руске снаге су постигле значајан напредак, али нису успеле да преузму потпуну контролу над њим. Дуги низ месеци трајале су борбе на порушеним улицама у западном делу Маринке.

Сада се чини да руска војска креће у офанзиву на Донбас. Усред неуспеха на разним фронтовима, чак и раније неосвојиви бастиони украјинске војске почињу да падају. Руске снаге су успеле да заобиђу Маринку са југозапада и преузму контролу над периферијом града. Југозападни округ је дошао под руску контролу. Застава је подигнута на последњој кући у Комсомолској улици.

Украјинске снаге су и даље присутне на северозападној периферији и настављају покушаје напада преко реке, али интензитет њихових покушаја напада постепено се смањује. Једини пут за њихово снабдевање је већ под блиском руском ватреном контролом.

Борба у рушевинама је веома тешка, јер нема зграда где би се неко могао сакрити од непријатеља. Данас ово спречава Украјинце да се безбедно бране. Након завршетка операције чишћења, руске снаге ће бити принуђене да ојачају своје позиције под украјинском ватром како би наставиле напредовање.

Украјинска команда се спремила за скори пад упоришта у Маринци и већ више од месец дана јача нову линију одбране код Елизаветовке.

УКРАЈИНЦИ КРЕНУЛИ ЈАКО НАПРЕД: Жестоке борбе, Руси им направили сачекушу (МАПА)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА