Најновије

ТАЈНИ ПРЕГОВОРИ О УКРАЈИНИ? Кратак сусрет Орбана са Зеленским

Виктор Орбан је уверен да Конгрес неће изгласати нови закон о додели војне помоћи Украјини, и зато покушава да блокира и помоћ из Европске уније, каже извор "Гардијана".

Савезници премијера Мађарске Виктора Орбана планирају да одрже тајне преговоре са члановима америчке Републиканске партије, у намери да окончају америчку војну помоћ Украјини, пише "Гардијан".

"Савезници мађарског премијера Виктора Орбана састаће се у Вашингтону са републиканцима иза затворених врата како би постигли крај америчке војне подршке Украјини", рекао је извор близак мађарској амбасади, преноси британски лист.

Он додаје да је Орбан уверен да Конгрес неће изгласати нови закон о додели војне помоћи Украјини, и зато покушава да блокира и помоћ из Европске уније.

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је Владимира Зеленског на састанак у Белу кућу 12. децембра. Ово је саопштила у писаној изјави секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Двојица лидера разговараће о заједничким војним пројектима, хитним потребама Кијева, посебно заједнички пројекти производње наоружања и система ПВО, као и координација напора две државе у наредном периоду, саопштио је кабинет украјинског председника.

Бајден је у среду позвао Конгрес да изгласа нови закон о додели војне помоћи Украјини, указујући на економску корист коју од тога имају САД и наглашавајући импликације за националну безбедност.

Бајден је оптужио републиканце да су руском председнику Владимиру Путину дали "највећи поклон коме може да се нада". Ипак, само неколико сати касније, сви републикански сенатори су гласали против закона о помоћи Украјини.

Бајден је раније тражио 106 милијарди долара за помоћ Израелу и Украјини, али није добио недвосмислену подршку у Конгресу.

Орбан са Зеленским у Буеонос Ајресу

Председник Украјине Владимир Зеленски и Орбан накратко су разговарали данас у Буенос Ајресу, где су присуствовали инаугурацији аргентинског председника Хавијера Милеија, види се на видео снимку постављеном на Јутјуб каналу аргентинског Сената.

Украјински медији спекулишу да су се састали у Буенос Ајресу како би решили несугласице у вези са кандидатуром Украјине за чланство у Европској унији.

На снимку су приказани како разговарају око 20 секунди, а били су присутни и други гости у аргентинском парламенту.

Портпарол мађарског премијера Берталан Хаваси је открио да је Орбан рекао Зеленском да земље ЕУ стално разговарају о питању пријема Украјине у заједницу.

На самиту Европске уније ове  недеље требало би да се одлучује о почетку преговора о чланству Украјине у ЕУ.

Орбан се у више наврата успротивио предлогу да разговори са Украјином почну сада. Он је рекао да би допуштање почетка преговора о придруживању, иако нису испуњени сви предуслови, означило крај политике проширења ЕУ "као објективног инструмента заснованог на заслугама".

Одлука о отпочињању преговора, иначе, мора бити једногласна. Орбан је, међутим, запретио и да ће блокирати намеру Брисела да Кијеву да 50 милијарди евра буџетске подршке до 2027. године, иако је један од виших званичника ЕУ у петак казао да ће ЕУ пронаћи начин да финансијски подржи Украјину, чак и ако Мађарска буде ставила вето.

РУСИ УПАЛИ 7,65 КИЛОМЕТРА У УПОРИШТА УКРАЈИНАЦА: Напади су жестоки, Украјинци све потврђују

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА