Најновије

НАСТАВАК ОКУПАЦИЈЕ СЕВЕРА КиМ: Парцела у Косовској Митровици додељена тзв. Косовској полицији

Одборници Скупштине општине Северна Митровица одлучили су да парцелу од 2,7 хектара доделе Министарству унтрашњих послова владе у Приштини. Поступак су осудиле Канцеларија за Косово и Метохију и Српска листа оценивши га новим кораком ка милитаризацији и окупацији севера Косова и Метохије уз напомену да је одлука донета без икакве јавне расправе

КПС )Фото: Јутјуб)

Одлука је о додели парцеле донета на данашњој седници Скупштине општине Северна Митровица, а на захтев МУП-а, поднетог средином овог месеца, ради оперативних потреба полиције.

На додељеној парцели налази се више институција које функционишу по српском систему, као што су Привремени орган општине Косовска Митровица, Јавна комунална предузећа "Стандард" и "Водовод", нова аутобуска станица, затим железничка станица и спортска хала.

Тачка о додели земљишта, како јављају медији у Митровици, није била на дневном реду, већ је накнадно уврштена и усвојена на почетку седнице.

Петковић: Нови корак ка милитаризацији и окупацији севера Косова и Метохије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је "окупациони гаулајтер" Аљбина Куртија из северне Косовске Митровице данас отимачином земљишта у већински српској општини учинио нови корак ка милитаризацији и окупацији севера Косова и Метохије са његовим параполицијским снагама.

Он даље наводи да је у тим комуналним предузећима запослено више од 300 људи и толико породица се издржава од тог посла, док је број запослених у Привременом органу значајно већи.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије окупациони органи у општини Северна Митровица данас су без најаве, јавне расправе или било какве консултације с грађанима доделили велику парцелу општинске земље такозваном МУП-у Косова, како би још више отежали "букагије наметнуте српском народу" северно од Ибра и у српским срединама направили ново полицијско утврђење.

"На том простору је започета градња школе за ромску децу која је заустављена од стране овог окупационог градоначелника, ту су и стамбене зграде, студенстки домови и никакве ни потребе ни намене не може бити да се ту усељавају припадници Куртијеве полиције која је позната само по наношењу зла српском народу", рекао је Петковић.

Како каже данас је постало додатно јасно да Аљбин Курти не намерава да учини ишта како би међунационална напетост на КиМ спласнула, већ жели додатну ескалацију прилика на северу јужне српске Покрајине.

"Јасно је да Курти жели да српске општине на северу КиМ трајно држи под окупацијом због чега и опструише поступак за смену својих гаулајтера и користи сваку прилику да донесе антисрпске и противпарвен одлуке на штету нашег народа. У историји ниједна окупација није била трајна и окупатори су кад-тад били принуђени на повлачење пред вољом народа, а воља српског народа је да у општинама у којима живи управља својом судбином и располаже својом имовином", закључио је Петковић.

Српска листа: Одлука донета без икакве јавне расправе

Српска листа је саопштила да су "антисрпски режим Аљбина Куртија и његови послушни окупациони пијуни у општини Северна Митровица данас су противно сопственим правилима и законима које је Приштина донела, усвојили противправну и нелегалну одлуку, која је противна интересима грађана, којом се отима земљиште грађана и наше општине и додељује сафари министру Џељаљу Свечљи, да настави са малтретирањем нашег народа и даљом милитаризацијом севера Косова и Метохије".

"Ова противправна одлука је донета без икакве консултације и јавне расправе у којој би учествовали грађани наше општине свих националности, без икакве процедуре и са јасном намером даљег заоштравања ситуације на терену и притиска на српски народ".

Додаје се да ће Српска листа затражити хитан састанак са представницима међународне заједнице, пре свега амбасадорима Квинте и Европске уније и од њих затражити најхитнију реакцију на намеру режима у Приштини да изазову нове тензије и угрозе мир и сигурност наших грађана.

"Захтеваћемо да састанку присуствују и представници КФОР-а и Еулекса, који у овом времену безакоња и класичном институционалнон насиљу морају најхитније реаговати и спречити Куртија у намери да у сред града, у непосредној близини железничке и аутобуске станице, студентских и породичних домова доведе једнонационалне параполицијске јединице који немају никакав правни основ за присуство на северу Косова и Метохије", поручили су из Српске листе.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА