Најновије

ЖЕСТОКА УЦЕНА ЕУ УПУЋЕНА СРБИЈИ! Европски савет има хитан захтев

Европски савет тражи да Споразум о нормализацији односа "Косова" и Србије уђе у Поглавље 35, а у нацрту, у који је Н1 имао увид, наводи се и рок – крај јануара 2024. године

Европски савет тражиће од Европске Комисије да им "хитно достави предлог за измене и допуне мерила из Поглавља 35", којим би у то преговарачко поглавље са Србијом били укључени Споразум о нормализацији односа Косова и Србије и Анекс о његовој примени, наводи се у првом нацрту закључака европских лидера припремљењих за предстојећи самит, преноси Н1.

Истим документом европски лидери позваће Србију и такозвано Косово да "у потпуности поштују и спроводе" и бриселски Споразум и његов охридски Анекс "без даљег одлагања и предуслова", наглашавајући да се то односи и на оснивање Заједнице српских општина.

"ЕУ Савет поздравља спремност Србије и Косова да прихвате нацрт статута који је странама представио медијатор ЕУ, уз разумевање да је потребно даље радити на овој основи", додаје се у том документу, али и изражава жаљење "због изостанка његове примене".

Председници Влада и држава чланица ЕУ подсећају да су нормализација односа две стране и спровођење обавеза из дијалога "суштински услови на европском путу" и упозоравају да "обе стране ризикују да изгубе важне прилике у недостатку напретка".

Лидери 27 држава чланица ЕУ очекују од Србије да у "потпуности сарађује и предузме све неопходне мере да се починиоци напада на грађане, припаднике Кфора, органа за спровођење закона и новинара током демонстрација 29. маја, као и насилних напада на Кососвку полицију 24. септембра на северу Косова, ухапсе и брзо приведу правди".

Европски Савет понавља да "нема оправдања за насиље", оштро осуђује "насилне акте" и жали што "Србија није предузела довољне мере у том погледу".

У истом документу ЕУ Савет изражава забринутост због јачања војних снага Србије у близини Косова, али и констатује да је потом дошло до смањења трупа и опреме.

"Србија и Косово морају да наставе са сталним напорима за деескалацију, да се уздрже од једностраних и провокативних акција које би могле да доведу до тензија и насиља и да зауставе реторику која изазива поделе", додаје се у првом нацрту закључака Европског савета.

Европски Савет поздравља то што је Србија предузела "неке кораке" у правом смеру, укључујући јавно подстицање косовских Срба да учествују на локалним изборима на северу Косова, али и додаје да би требало да "подстакне косовске Србе да се врате у институције које су напустили".

Лидери држава чланица ЕУ подсећају на свој ранији закључак да ће изостанак смиривања ситуације на терену "имати последице" и позивају се на ранију изјаву шефа ЕУ дипломатије Ђузепа Бореља, "да је спреман да процени даље мере и према Србији и према Косову, ако буде потребно".

Ово је део прве верзије нацрта закључака који би требало да финализују и усвоје министри европских послова држава чланица ЕУ на Савету за опште послове 12. децембра, а потом потврде лидери у оквиру Европског савета, на последњем овогодишњем редовном самиту, који је заказан за 14. и 15. децембар у Бриселу.

Очекује се да документ буде усвојен без већих измена.

Дан раније, 13. децембра, у Бриселу ће бити одржан и самит ЕУ - Западни Балкан, на коме се очекује долазак лидера свих држава региона.

ЖИВОТИЊЕ НАПАДАЈУ УКРАЈИНСКЕ ВОЈНИКЕ: Билд јавља невероватне вести са прве линије фронта

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА