Најновије

НЕМАЧКА ПОНИЖЕНА КАО НИКАДА! Амерички новинар открио истину, политички пожар у Берлину

После тврдњи истраживачког новинара Симора Херша да су САД одговорне за експлозије на гасоводу Северни ток, немачки медији критикују што чланак тог награђиваног новинара, заслужног за откривање америчког масакра у Ми Лају током Вијетнамског рата, почива на изјави једног јединог, и то анонимног извора, преноси Дојче веле (DW).

Фото: bundestag.de

Званична истрага још увек је у току, али амерички истраживачки новинар Херш тврди да зна ко је одговоран за експлозије из септембра 2022.

Он се позива на један анониман извор. Америчка влада је демантовала тај извештај.

Тај добитник Пулицерове награде на свом блогу је објавио детаљан чланак у којем тврди да су гасовод који повезује Русију и Немачку уништили – Американци. И то уз помоћ Норвежана.

Позивајући се на анонимни извор, Херш пише да је амерички председник Бајден лично одобрио ту операцију – Бела кућа је у међувремену демантовала Хершове наводе, тврди да су „потпуно погрешни“, односно да се ради о „измишљотини“.

Кремљ је пак поздравио објаву чланка. Председник руског парламента Вјачеслав Волдин је на Телеграму шефа Беле куће назвао „терористом“. Москва захтева међународну истрагу.

Након објављивања Хершове приче много питања остаје отворено, оцењује немачки јавни сервис АРД на свом порталу.
Између осталог, у тој анализи преноси се и изјава војног стручњака Јулијана Павлака са Универзитета Бундесвера у Хамбургу који тврди да је Херш селективно бирао чињенице „како у тој причи не би било контрадикција“.

Павлак се конкретно осврће на Хершову тврдњу да су амерички рониоци циљано поставили мине уз гасовод које су онда, како пише, активиране у септембру прошле године.

„Постављање мина је већ годинама саставни део програма“ на Балтику, тврди стручњак. И то поготово, како напомиње, након руске инвазије на Крим 2014.

Осим тога, Павлак сматра да је неверодостојна и теза да су Американци, како се тврди у Хершовој чланку, разматрали могућност уништавања Северног тока уз помоћ својих подморница.

„Америчка морнарица располаже великим подморницама на нуклеарни погон. Уопште нема смисла покушати уз помоћ таквих подморница да се неопажено дође у тако тесно подручје на Балтику“, цитира АРД немачког војног стручњака.

Многи медији у Немачкој критикују то што Хершов чланак почива на изјави једног јединог, и то анонимног извора. Истраживачки новинар је рекао да се ради о особи „која очигледно зна веома много о томе шта се догађа“.

Берлински дневник Тагесцајтунг у свом коментару пише да је Симор Херш „уверен“ да је пронашао одговор на питање ко је дигао у ваздух Северни ток, али и додаје да он притом „на жалост не поштује новинарске стандарде“.

Као главни проблем Хершове приче Тагесцајтунг наводи „мршаво чињенично стање“, односно да је она „потпуно без доказа“.

Ипак, берлински лист закључује да то не значи нужно да је Хершова прича неозбиљна. Када се новинар попут Херша позива на један једини и то анонимни „извор с директним знањем о оперативном планирању“, то није довољно да се задовоље новинарски стандарди, пише Тагесцајтунг у коментару објављеном на њиховом веб-порталу. 

Уједно се додаје и да је исказ наводног узбуњивача требало да буде почетак, а не крај његовог истраживања. 

Сличне аргументе користи и лист Франкфуртер рундшау који закључује да је, све док Херш не открије ко је његов извор, „јасно да те изјаве помажу само једном човеку: Владимиру Путину".

Јавни сервис ЗДФ пише о „тишини након експлозије“ – и бави се питањем зашто чак пет месеци након експлозије на Балтику нису објављени резултати истраге. 

За то постоје добри разлози, оцењује ЗДФ, али и напомиње да „то отвара простор „митовима завере“.

Та немачка ТВ-станица се уједно пита и зашто је истражни поступак обавијен таквим велом тајне, па се чак и не зна које институције уопште учествују у разјашњавању и које су биле укључене у тај процес.

Могући разлог је да западне земље не желе да открију које технике надзора користе на подручју Балтичког мора, указао је за ЗДФ Јоханес Петерс са Института за безбедносну политику из Кила.

Франкфуртер алгемајне цајтунг подсећа да су шведски истражитељи у новембру прошле године објавили да се радило о „тешкој саботажи“ на цевима гасовода Северни ток, али и да они тада нису навели могућег кривца или кривце.

Франкфуртски лист подсећа да су немачки истражитељи  прошле недеље објавили да у овом тренутку нема никаквих доказа који би упућивали на закључак да иза експлозија стоји Русија. Ту тезу тренутно није могуће „поткрепити“, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг, уз закључак да је „истрага у току“.

Јавни радио-сервис Дојчландфунк о Хершу пише као о „репортерској легенди“ која је открила масакр у Ми Лају током вијетнамског рата, те мучења од стране америчких војника у ирачком затвору Абу Граиб.

Дојчландфунк додаје да је Херш последњих неколико година објављивао и текстове који су били „знатно критиковани“ и додаје да је он оптуживан за „наводну блискост да сиријском режимом и руским руководством“.

Нови ''Азов'' добио команданта

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА