Најновије

СТРАТЕГИЈА ХИЉАДУ УДАРА У ДОНБАСУ: Како је поново оживела доктрина маршала Жукова у бици за Бахмут! Ово је услов за офанзиву

Од када је почела битка у Донбасу често је био говороа о томе као је руска војска неспособна, како су то алкохоличари, беспосличари, крининалци који ниус способни за савремено ратовање. Пре свега деморалисани. Од краја августа када је почела прва украјинска офанзива на Херсон, затим на Изјумском, а она и Харковском плану говорило се да је рат близу краја и пораз руске војске неминова.

А, онда крајем новембра прошле године уследили су снимци из Донбаса односно ровова, блата, као да је 1915, 1916, 1917, и 1918, а не 2022. Лето 2022 обележила је артиљерија. Тако је било и новембра 2022. , артиљеријски дуели и спорадични јуриши на обе стране.

Већина западних аутора, писали, су говорили су да је пораз руске војске неминован да руска војска нема снаге да изведе маестралне велике офанзиве као у доба СССР-а кад су планирали да освоје Запад. Ботови су све извртали смејали се, али једно нису предвидели, а то је да у овом случају тактика исцрпљивања даје много веће резултате, него тактика маневарског ратовања, коју је добро применти у каснијим фазама рата.

Битка за Бахмут је посебна прича. и ту су западни војни аналитичари, разни Институти за проучвање рата говорили да Русија нема војни капацитет да заузме тај град који неки сматрају кључем и најважнијим фактором битке за освајање Донбаса. Суштина је у потпуном окруживању бахмута у котао, однсно окруживањем украјиснких једница које се налазе у самом граду.

Фокус руске војске је на обод града, да се обухвати у котао, доктрину коју је Црвена армија преузела од Вермахта са почетка рата са додатком Жуковљеве доктрине исцрпљивања непријатеља, као што је то било урађено у време Стаљинградске битке и формирања котла на који су кидисале оклопне и механизоване једнице да спасу 6. армију из обруча у чему нису успели.

Управо сада и Генералштаб војске Руске Федерације почео је у овој фази да примењује стратегију "хиљаде удара" -максимално исцрпљивање украјинске војске, да пребацују што више артиљерију и резерве у Донбас и укључују у битку са јединицама Вагнера, артиљеријом ДНР-а и ефективама руског СПЕЦНАЗ-а.

Сврха овакве тактике била би пре свега привлачење украјнских стратешких резерви, које су веч сад начете због чега је у току у областим под контролом Кијева присилна мобилизација свог становништа мушког пола које може да учествује у борбама. Циљ је да те војне снаге напусте велике градове и све снаге допреме у Донбас на отворени простор, како би у жестоким артиљеријским нападима били што више уништени бројчано и избачени трајно из борбе или на дуже време са чиме би се у одређној фази отворио простор за лакше наступање оклопно механизованих једница и окруживање мањих џепова украјинске одбране док би главнина снага наступала у овом случају према реци Дњепар.

Отуда ако се погледају подаци које је објавила украјинска страна о 500.000 војника. 1.800 тенкова. 3.950 оклопних возила. 2.700 артиљеријских цеви, 810 вишецевних бацача ракета, 400 борбених авиона и 300 хеликоптета напад је сасвим известан. Да ли у три или једном правцу остаје за сад непознато. Британски медији позивајући се на Украјинце тврде да главни правац наступања иде преко Бахмута, а други јужно удар од Хомбрушког рта код Херсона на Николајевски правац, заобилазећи масовно форсирање реке Дњепар која је на неким местима широка и до 10 км.

За овакво масовно наступање руској војсци велики проблем је оперативна позадина, где на линији 50-100 км од линије форнта украјинци имају велики низ градова где држе резерве, борбену технику, наоружање, храну, горива, мазива, болнице, ремонтне капацитете од којих су највећи уништени у неколико напада тактичким балистичким ракетама Искандер М из Белгородске и Брјанске области и дроновима камиказама.

Такви градови који имају војну индустрију, која је још у време Совјетског Савеза ту постављена су Харков 1,4 милиона становиника мисли се на сам град док са околином то је око 1,7 милина, иначе други највећи град у Украјини, Днејпропетровск, који са околином има 1,5 милона становника и Запороже које са околином има 1,1 милон становника.

БИТКА ЗА БАХМУТ: Украјинци шаљу све своје резерве, руско напредовање руши последње наде бранилаца (МАПЕ)

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА