Најновије

Нова легија странаца у Украјини: Пољска шаље своје "елитне" добровољце да помогну Кијеву

Министарство одбране Украјине одобрило је стварање јединице специјалних снага састављене у потпуности од добровољаца из Пољске, објавио је пољски портал "Онет". Одлука је наводно донета у Кијеву раније ове недеље.

Организатор јединице, држављанин Пољске који се борио у Украјини од фебруара прошле године, састао се у среду са представницима Министарства одбране, наводи портал и додаје да ће група "вероватно" бити названа Пољска добровољачка легија и неће бити "типична јединица" већ "елитна" група задужена за извиђање, саботажу и друге специјалне задатке.

"Изузетно ми је важно што сам добио прилику да формирам прву пољску специјалну јединицу у Украјини", рекао је за "Онет" организатор, чије име из безбедносних разлога није објављено. "Пољска је земља која највише подржава Украјину. Сигуран сам да ће наша јединица бити узор другим сличним формацијама", додао је он.

Портал наводи да се припрема и немачка јединица. У Украјини већ постоје две "легије" страних добровољаца у служби Кијева, једна из Русије и друга из Белорусије, а свака се састоји од "неколико десетина" бораца.

"Много је лакше са Пољацима него са Белорусима или Русима, који долазе из непријатељских земаља", рекао је за "Онет" неименовани званичник украјинског Министарства одбране. Папирологија ће потрајати недељу или две, додао је он.

Припадници јединице планирају да успоставе центар за регрутацију у Пољској, али то "још није договорено са пољским властима", известио је "Онет". Варшава још није коментарисала објаву портала, али је Твитер налог "Вишеград 24" – који наводно води пољска влада – поздравила вести о Легији.

Варшава је једна од најздушнијих присталица Кијева и понудила се да буде НАТО логистичко чвориште за снабдевање Украјине оружјем и муницијом и прихватање избеглица. Пољска влада је такође заузела тврд став према санкцијама Русији и предводила је напоре да се Украјини испоруче тенкови – дајући јој стотине сопствених Т-72 прошле године, а затим је терала Немачку да одобри извоз "леопарда" у јануару.

Пољска је такође затворила очи пред својим држављанима који су се пријавили у украјинску војску, где је крајем новембра живот изгубило преко 1.200, према писању НДП-а. Тај медиј, који је критичан према влади у Варшави, тврди да је ново гробље у "америчком стилу" у Олштину било намењено ефикаснијим сахранама усред све већег броја жртава.

"Онет" је највећи пољски интернет портал, а у власништву је "Аксел Шпрингера", немачког конзорцијума са отворено про-НАТО уређивачком политиком.

Руси напредују на Харковском правцу, Украјинци беже преко реке Осокол (ВИДЕО/МАПА)

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА