Најновије

ПРИГОЖИН: Вагнер нема везе са руском војском

Приватма војна компанија Вагнер није имала, нити има везе са руском војском, рекао је њен оснивач Јевгениј Пригожин, преноси његова прес служба.

Јевгениј Пригожин (Фото: РИА Новости)

„ПВК Вагнер је приватна војска која је деловала, делује и деловаће широм света“, рекао је њен оснивач.

Тако је Пригожин реаговао на изјаву француског председника Емануела Макрона.

Током Минхенске безбедносне конференције, француски лидер се присетио како је пре годину дана разговарао са руским колегом Владимиром Путином. Тада га је, према речима Макрона, руски председник уверио да та земља „нема никакве везе са Вагнеровом групом“.

Ипак, Вагнерова група од тада подржава руске ратне напоре, рекао је Макрон. Тиме је Москва „званично потврдила чињеницу да је Вагнер био јасан, директан, војно-дипломатски, неомафијашки посредник Русије широм света“, рекао је француски председник.

Макрон, према речима Пригожина, „живи у свету илузија“ и има мало појма о томе шта се дешава у Москви и Африци.

После почетка руске војне операције у Украјини, председник Француске је више пута телефонирао Путину. Разговарали су на дан почетка руске операције, 24. фебруара. Тада је Путин „исцрпно“ објаснио Макрону разлоге за специјалну операцију, саопштила је прес-служба Кремља. Француски председник је заузврат позвао Русију да одмах прекине непријатељства и изразио солидарност са Кијевом.

Након тога, француски председник је наставио да зове свог руског колегу.

Он то чини на захтев украјинског председника Владимира Зеленског, објаснило је Министарство спољних послова Француске. Макрон је у јануару рекао да је критикован због одржавања контаката са Москвом, али је рекао да жели да настави преговоре.

Истовремено, три недеље касније, француски председник је рекао да „данас није време за (мирни) дијалог“. Он је оценио да Русија треба да „изгуби“ у сукобу у Украјини.

Русија је више пута изјавила да Украјина и њени западни савезници ометају миран дијалог и да ће задаци војне операције у сваком случају бити испуњени. Зеленски је повлачење руских трупа на границе Украјине 1991. године назвао условом за мир.

О раду Вагнерове групе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА