Најновије

ДАЧИЋ: Позиција Србије кристално јасна, неприхватљиво признање Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је позиција Београда у дијалогу с Приштином „кристално јасна“, наводећи да нема даљих разговора док се не испуни Бриселски споразум и да је неприхватљиво чланство Косова у међународним организацијама и међународно признање, пише Данас.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је за Јуроњуз Србија на Минхенској безбедносној конференцији, после панела о Западном Балкану који је био затворен за јавност, рекао да је учесницима поручио да Србија жели мир, али да је посебно иритантно кад сви говоре о принципу територијалног интегритета, а нико не мисли на Србију.

Он је рекао да је на панелу поновио да то није нова тема и да је разматрана још пре 10 година управно на Минхенској и сличним конференцијама, те да је он у име Србије учествовао „у једном европском пројекту који се звао Бриселски споразум“.

„Да смо управо под притиском и Ангеле Меркел и Хилари Клинтон и Кетрин Ештон и целе ЕУ, (Хашим) Тачи и ја потписали тај (Бриселски) споразум да бисмо дочекали да 11 година након тога (Аљбин) Курти говори да њега то не занима. О каквом ви интегритету ЕУ овде говорите? И шта могу да очекују учесници свих ових разговора ако се тако односите према Бриселском споразуму“, рекао је Дачић.

Упитан о томе шта је председник Србије Александар Вучић мислио када је говорио да је Србија наишла на веће разумевање, Дачић је рекао да то подразумева да сви знају шта је оно што Србија хоће, и да су од страних представника чули да они знају шта су ставови Србије или неке црвене линије, односно неприхватљиве ствари.

„Али оно што ми мислимо је да Курти никад неће ићи на формирање ЗСО. Ми тиме већ у старту добијамо ту жељу и притисак да неко нама каже: ‘Добро, шта сте запели да то буде сада, то ће бити у току имплементације’. Значи то је нешто што је председник јасно рекао и на то је мислио, да постоји разумевање и да је чак и Европски савет закључио да то мора да се испуни“, оценио је Дачић.

Говорећи о утицају рата у Украјини на позицију Србије, Дачић је рекао да је био присутан на данашњем састанку председника Вучића с Жозепом Борелом и да „они заиста постају веома непријатни кад говоре о томе да траже да се Србија придружи санкцијама, односно да прилагоди спољну политику са ЕУ“.

„Ми се трудимо да нас нико не увлачи у ту кризу и зато мислим да је добро што сам одмах звао мнистра спољних послова Молдавије и замолио да се председница (Маја Санду) јави председнику Вучићу, да не бисмо стварали без потребе неке сукобе који реално немају везе са нама, а поводом тих сумњи да неки људи из Србије учествују у акцијама против молдавских власти за рачун Русије“, рекао је Дачић.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА