Најновије

Конгрес САД позвао Јеремића да пружи информације о пословима Хантера Бајдена

Председник Одбора за надзор и одговорност при америчком Конгресу, Џејмс Комер, затражио је од председника Народне странке Вука Јеремића да том телу достави све документе, записе и доказе у вези са умешаношћу породице Бајден у иностране пословне подухвате, који су укључивали особу повезану са Комунистичком партијом Кине и осуђену за међународне шеме подмићивања.

Вук Јеремић (Фото: Јутјуб)

У писму Комера упућеном Јеремићу, у које је Танјуг имао увид, наводи се да Одбор истражује случај председника Џозефа Бајдена и везе њега и његове породице и сарадника са одређеним међународним и домаћим пословним трансакцијама и праксама.

Како се наводи, прегледом сведочења у случају САД против бившег оперативног шефа кинеске компаније CEFC China Energy Патрика Хоа, осуђеног за међународно подмицивање и прање новца 2018. године, утврђено је да Јеремић има евиденцију и информације у вези са пословањем породице Бајден са иностранством.

"Комитет за надзор и одговорност истражује везе председника Бајдена са одређеним међународним и домацим пословним трансакцијама и праксама, укључујући његову породицу и сараднике који су продавали утицај како би генерисали милионе долара за породицу Бајден. Преглед сведочења Одбора у федералном кривичном поступку - Сједињене Америчке Државе против Патрика Хоа и други документи показују да имате евиденцију и информације у вези са пословима породице Бајден у иностранству", написао је Комер.

Наводи се да је преко те компаније кинеска Комунистичка партија пришла породици Бајден да прошири свој енергетски утицај у САД.

"Током суђења, сведочили сте у вези са вашим пословним односима са одређеним званичницима ЦЕФЦ-а, укључујуци председавајуцег Је Ђианминга и Патрика Хоа, кога је заступао Хантер Бајден".

У писму написаном на пет страна, наводи се да Одбор истражује да ли је председник Бајден знао или је био умешан у тај случај и да је утврђено да је Јеремић развио пословни однос са Хантером Бајденом и његовим сарадницима и комуницирао са њима о CEFC.

"Током суђења Патрику Хоу, сведочили сте да вам је CEFC платио стотине хиљада долара годишње за посао 'консултанта', као и да сте посредовали у упознавању Бајдена Хантера са представницима кинеске компаније", наводи се у писму,

Каже се да је Јеремић сведочио да је организовао вечеру између председавајућег ЦЕФЦ-а Леа Ђианминга и још једне особе у Вашингтону, 6. децембра 2015.

Комер је Јеремићу дао рок да му до 7. марта пошаље све документе и информације од 2014. године до данас са Робертом Хантером Бајденом, Џејмсом Бајденом, Ериком Шверином, Девоном Арчером и Џејмсом Гилијаром, као и документе и комуникације са било којим сарадником ЦЕФЦ-а, укључујуци председника Ле Ђианминга и Патрика Хоа.

Тражио му је и да одговори да ли му је познато, да ли је Министарство правде редиговало име Хантера Бајдена из доказа 2739Р у предмету САД против Патрика Хоа, а дао му је и рок до 14. марта да са члановима Одбора закаже интервју у вези свих ових питања.

Амерички медији објавили су вест о захтеву Одбора, а NBC News истиче да је Јеремић био министар спољних послова Србије и председавајућу Генералном Скупштином УН од 2012. до 2013. године, као и да га је Комер назвао "кључним сведоком у истрази".

Медији истичу и да је Патрик Хо, осуђен за међународно подмићивање и прање новца 2018. године, био бивши шеф операције CEFC China Energy (CEFC) са седиштем у САД.

"Јеремићево претходно сведочење о пословним односима са званичницима који су учествовали у међународним шемама подмићивања подиже црвене заставице да можда постоје докази који показују да су породица Бајден и сарадници продавали утицај и покушавали да продају приступ, укључујући и појединцима повезаним са Комунистичком партијом Кине", рекао је Комер за Фокс њуз.

Он је казао да, ако је председник Бајден компромитован договорима са страним противницима, то је јасна претња националној безбедности, као и да је Надзорни одбор посвећен увођењу транспарентности и одговорности у расипање, превару и злоупотребе које су се десиле на највишим нивоима власти.

NBC News подсећа да је Вашингтон пост 2022. објавио да потенцијални енергетски пројекти о којима је Хантер Бајден разговарао са Хоовом компанијом "никада нису уродили плодом", као и да је Јеремиц у писаном одговору том листу рекао да познаје и Хантера Бајдена и Је Ђианминга, Хоовог сарадника који је председник кинеске енергетске компаније CEFC, али да није учествовао у њиховом представљању.

Њујорк пост пише да је у мејлу 30. новембра 2015. године, пронађеном у лаптопу Хантера Бајдена, Јеремиц рекао другом Бајденовом сараднику, Ерику Шверину, да це вечерати у Вашингтону са председником CEFC-а Јеом Ђианмингом.

"Он је веома млад и динамичан (39), са врхунским везама у својој земљи. Недавно су почели да улажу у иностранство (милијарде долара) и планирају да ураде много више. Желео бих да позовем Хунтера да ми се придружи на овој приватној вечери (мала вечера - ово није догађај било које врсте). Уверен сам да це у будуцности из тога произаћи много занимљивих пројеката", написао је Јеремић у том мејлу.

Како се наводи, Шверин је одговорио да ће Хантер бити на путу и да можда неће моци да присуствује вечери, али да ће се још јавити.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА