Најновије

ЈМБГ ПРЕВИШЕ ОТКРИВА О НАМА: Да ли је дошло време да га замени лични број?

Јединствени матични број непоновљива је ознака сваког грађанина у нашој земљи већ готово пола века. Од 1976. када је уведен добијају га сви на рођењу. Превише открива, све чешће упозоравају задужени за заштиту личних података, а све чешће се чују и идеје да би га требало заменити неким другим, мање личним бројевима.

Лична карта (Фото: МУП Србије)

Мало шта толико говори о нама као 13 цифара јединстевног матичног броја. Иако би требало да у њега увид имају само институције, често га затраже и они који на то немају право.

"Свако може знати када сте рођени, дан, место, година, када сте рођени, ког сте пола, чак и који сте уписани по реду у матичним књигама", каже Милан Мариновић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Ана Тоскић Цветиновић из организације "Партнери Србија" упозорава да са матичним бројем неког лица можете да направите лажна документа, да оснујете фирму на туђе име, да правите лажне идентитете, као и да је сада то посебно поједностављено у онлајн свету.

Због могућих злоупотреба, али и ускађивања са прописима Европске уније, југословенског наслеђа – ЈМБГ-а прва се одрекла Хрватска. Заменила га је личним идентификационим бројем 2009. године.

"То је један дуготрајан процес. Хрватска је у њему била преко 10 година, уз све припреме и паралелну употребу и матичног броја и тог особног броја који подразумева насумичан ред цифара, који опет подразумева идентификацију сваког појединца, али не указује на лична својства", објашњава Тоскић Цветиновићева.

Повереник за информације од јавног значаја сматра да би и Србија требало да ЈМБГ замени личним бројем – био би безбеднији, али то, каже, није лак посао и подразумева дуго усклађивања јавне администрације.

Наводи и да је протекле године добио 400 притужби због кршења заштите података о личности, а највећи број односио на рад Министрства унутрашњих послова.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА