Најновије

МОСКВА ОДГОВОРИЛА ХАГУ: Не треба објашњавати где би се овај документ требало искористити

Из Москве подсећају да одлуке трибунала немају правну основу када је реч о Руској Федерацији.

Кремљ (Фото: Kremlin.ru)

Одлуке Међународног суда у Хагу немају никакав значај када је у питању Руска Федерација, подсетила је представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући последњи налог Хага да се ухапси председник Русије Владимир Путин.

Захарова је подсетила да Москва није ратификовала одредбе статута Међународног кривичног суда, те да стога Русија више не сарађује са овом организацијом.

"Одредбе овог међународног суда немају правну основу када је у питању Русија", написала је Захарова на Телеграму.

Јуче је, иначе, портпаролка Министарства иностраних послова подсетила да Русија, будући да није ратификовала Римски статут овог суда, према њему нема никакве обавезе, те да због тога са њим и не сарађује.

Јурисдикцију суда у Хагу, међутим, не признају ни Кина, Индија, Иран, Израел, али ни Сједињене Америчке Државе.

Последњу одлуку суда у Хагу прокоментарисао је и бивши председник Русије Дмитриј Медведев.

Он је поручио да "не треба објашњавати где би се овај документ о хапшењу требало искористити", алудирајући на то да је он потпуно бескористан.

Портпарол Кремља и руског председника Дмитриј Песков рекао је да је оно што се данас десило нечувено и неприхватљиво. 

"Русија, као и бројне државе, не признаје надлежност овог суда и, сходно томе, било какве одлуке ове врсте немају правну основу када је у питању Руска Федерација", оцењују из Кремља.

Председник Либерално-демократске партије Русије Леонид Слуцкиј поручио је да би налог за хапшење требало да буде упућен председнику Украјине Владимиру Зеленском и његовим западним покровитељима, "јер су они правни војни злочинци", а не председнику Русије. 

Други руски политичари изјавили су да би, заправо, требало ухапсити све чланове овог суда у Хагу. 

Огласила се и Марија Љвова-Белова, дечији омбудсман, чије се име заједно са Путином нашло у документу из Хага. Она је иронично прокоментарисала позив за њено хапшење, рекавши да је "врло добро што је међународна заједница оценила то како Русија помаже деци и што их не оставља у зони Специјалне војне операције". 

"Русија се труди да деци обезбеди добре услове, да буду окружена људима који их воле и који брину о њима", рекла је Љвова-Белова новинарима, а затим додала да "ће бити врло интересантно да се види шта ће се даље десити". 

"Ми настављамо да радимо свој посао", поручила је она.

Први заменик председника међународног одбора Савета федерације Русије Владимир Џабаров рекао је да су они чланови суда који су издали наређење за Путиново хапшење криминалци. Он је додао да ће, уколико то буде било потребно, Русија њима судити "у оквиру седнице међународног трибунала у Доњецку".

"Доћи ћемо и у Хаг ако треба", поручио је он за "РИА Новости".

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА