Најновије

"Бомба": Људи који испуштају бомбе сматрају себе херојима

Приказ стрипа "Бомба", у издању Чаробне књиге. Стрип је заснован на истинитим чињеницама.

Фото: Чаробна књига

Српска Чаробна књига наставља да нас уверава да је ако не најбољи, онда један од најбољих домаћих издавача стрипа, графичких романа и књига. 

У свом 458. издању библиотеке "Оловка, туш и перо" и 105. издању едиције "Стари континент", имамо част да смо прочитали и да вас упознајемо са специфичним уметничким делом кратког и ефектног назива "Бомба". 

Заиста је тешко у неколико реченица поделити утиске након читања једног оваквог дела.

"Бомба" није само стрип, није класични историјски роман, нити хроника једног од горих периода у људској историји, она је све то, али и нешто више.

Ова књига, графички историјски роман, се простире чак на преко 470 страна великог формата у одличном тврдокориченом издању. Роман је организован по поглављима, укупно 6, са прологом и прилогом.

Књига започиње прологом којим нам се у првом лицу представља главни "актер" - елемент уранијум лично, који чека погодан историјски моменат и непогодне људе да га зарад уских политичких и националних циљева и без сагледавања катастрофалних опасности по читав људски род и планету, непромишљено ослободе и то као оружје за масовно уништење.

Наравно, ко ће други да буде "ослободилац" и утемељивач најопаснијих оружја и оруђа до најученијих и најпаметнијих умова тог времена, а у овом случају ради се о највећим научницима 30-их година прошлог века.

Кроз поглавља се упознајемо са преосталим носиоца ове сјајне приче, прогнаним физичарима Леом Силардом јеврејског порекла и Енриком Фермијем италијанског нобеловца. Обоје су жртва ауторитарних и тоталитарних режима својих држава који спас налазе у, наравно, Сједињеним Државама. Велики зналци раде на истом питању - потенцијалу ланчаних реакција атомског језгра и схватају опасност до које би довео напредак на овом пољу у смислу стварања бомби које би биле невиђених разорних дејстава у дотадашњој историји људских сукоба. 

Опасност је утолико већа што и нацистички режим познаје несагледиве могућности новог оружја и предност које би му оно донело у долазеће светском сукобу.

Одличном нарацијом нас аутори кроз сјајно окарактерисане ликове воде кроз трку за нуклеарним наоружањем највећих светских сила тог и овог времена.

Касно велики научници сазнају да то што помажу влади САД да победи у описаној трци, у ствари не значи да ће најмоћније оружје да буде коришћено само као претња употребом, већ и да ће да буде употребљено, не само једном, и то над недужним цивилним становништвом земље која је пред капитулацијом и поразом у највећем досадашњем ратном планетарном сукобу…

Опис следа догађаја нам издавач даје на свом сајту, помињући историјске личности, лидере земаља и научнике који раде на тајним пројектима, али и описом тајних војних акција и шпијунских операција које су напоредо спровођене са трком за бомбом. Све то је део овог графичког романа. 

Главни носиоци радње су историјске личности, како је и наведено, али потребно је споменути и најупечатљивијег јунака који је једини плод имагинације сјајног сценарија. Наиме, ради се о становнику разорене Хирошиме, оцу породице и "обичном" човеку који се игром случаја нашао само стотинак метара од атомског удара, од кога је остала само сенка, али сенка која пада на људску савест и сенка која говори да у рату нема много памети као ни милости.

Земља која је на савезничкој, "позитивној" страни се не либи да користи најгоре оружје којим директно уништава животе стотине хиљада цивила и потпуно разара градове Хирошиму и Нагасаки. Иронично, људи који директно испуштају бомбе ликују и сматрају једни друге херојима, иако чине недело са скоро свим елементима геноцида.

Како је то у поменутом опису издавача речено, ова сјајно дело је свакако најопсежније на тему о којој говори, настало је 2020. године поводом 75. годишњице атомског антицивилизацијског напада на Хирошиму. Графички роман је продат у више од 120.000 примерака, а добитник је чак 13 међународних стрип награда.

Дело можемо сврстати у француско - белгијску школу стрип уметности, самим тим је издат у едицији "Стари континент".

Сценариста који нас оставља без текста је Дидије Свајзен илити Аликант коме је помагао Лоран - Фредерик Боле.

Маестрални графички део романа је ауторско дело Дениса Родијеа који се афирмисао и као цртач америчке суперхеројштине. 

О ауторима је дат опис на крају књиге, а свакако је обавезна препорука да се прочита и поговор који садржи невероватну причу о историји настанка ове специфичне уметничке творевине.

Могло би још много тога да се напише о "Бомби", али да закључке оставимо читаоцима, дајући сваку препоруку да се упознају са овом екстраординарном књигом.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА