Најновије

Борис Тадић: Вучић вара народ да вара Запад и тиме купује време како би што дуже остао на власти

"Маневарски простор Србије, односно Александра Вучића у ситуацији када се о основном тексту предлога споразума Београда и Приштине, који је усмено прихваћен, неће више преговарати, је све мањи, управо због Вучића, односно напредњачке власти која је све време, како и они сами кажу и хвале се, куповала време", рекао је у Дневнику на ТВ Нова С бивши председник Србије и својевремено актер преговора о Косову Борис Тадић. Нуди "план о 4 тачке" за који сматра да је чак и у овој ситуацији могуће ствари поправити у преговорима о примени и у анексима европског предлога.

„Куповина времена у околностима када је једна страна слабија само штети тој страни и ми смо поново дошли у ситуацију да немамо ваљан одговор. То је више него очигледно у овој ситуацији у којој смо се нашли након што је петорка изашла, након октобра месеца, већ у децембру са предлогом који имамо на столу и који је сада угледао светлост дана“, рекао је он.

Он је указао да неколико пута поновљена Вучићев изјава – пустите нас да врдамо док можемо јер је то део политике, је наивна представа која је карактеристична и за СПС деведесетих година, за радикалску и сада видимо и напредњачку власт.

„Народ плаћа врдање. Вучић је чак рекао – пустите ме да варам моје западне сараднике, а у ствари Вучић вара народ да вара Запад и тиме купује време како би што дуже остао на власти и то је огроман проблем са којим се данас суочавамо, а грађани плаћају цену“, констатовао је Тадић.

Коментаришући „куповину времена, ту стратегију којој се диве сви, такозване патриоте, аналитичари па и новинари, он је истакао да је суштина у томе да када сте у слабијој позицији, а Србија јесте у тој позицији, треба да идете са својом иницијативом.

То је, како каже, био и његов разлог што је скраћивао мандат пред крај 2012. за неколико месеци да би изашао са ‘планом четири тачке’ и предупредио немачки план да у Бундестагу буде донета одлука о томе да Србија мора да призна независност Косова.

„То је радио и Зоран Ђинђић 2002. године, односно 2003. када је изашао са предлогом страним државницима да Србија мора да пређе са статичне позиције на план којим решава питање Косова да не би био поломљен државни систем Србије, али са иницијативом која је била висе него конкретна – да одбранимо оно што је наше легитимно на Косову.

Објашњавајући шта се може поправити у анексима Тадић је указао да оно што је најапсурдније у овој ситуацији јесте да се „Вучић и напредњаци и кохорте тих аналитичара и апологета ове власти све време боре да Србија добије ЗСО“.

„Ми десет година имамо ситуацију у којој се напредњаци хвале тиме да су у Бриселском споразуму постигли ЗСО коју Срби на Косову нису добили и сад поново, у другом немачко – француском споразуму поново треба да добијемо ЗСО и прави се вештачка атмосфера да је то неко невероватно решење и постигнуће у коме Вучић, као невероватан стратег, пред српском јавности остварује победу“, нагласио је бивши председник Србије.

Подсећа да је Вучићу у тренутку када се суочио са овим предлогом, односно пред последњи разговор са Аљбином Куртијем, рекао да мора да изађе са својом иницијативом и предложи истог тренутка земљама чланицама СБ, сталним и несталним, да се поново отвори дијалог о статусном питању Косова у СБ УН.

„Вучић то није урадио, није имамо намеру, чак се и подсмевао таквом предлогу, а морао је изађе са контраиницијативом. На крају је добио ситуацију на коју поново нема одговор и сад као чекамо имплементацију споразума у којој треба да добијемо ЗСО“, коментарисао је Тадић.

Упитан која је то контраиницијатива коју би Запад прихватио, Тадић је дао предлог шта треба учинити, сматрајући да је чак и у овој ситуацији могуће ствари поправити у преговорима о примени европског предлога и у Анексима.

„План 4 тачке је последњи план са којим је Србија изашла пре Запад а тицала се пуне аутономије – судске, извршне и законодавне власти на северу Косова, персоналне аутономије, односно ЗСО за Србе који живе на југу покрајине, извлачење цркви и манастира из јурисдикције Приштине, и заштита имовине државе Србије и наших грађана на Косову и Метохији“, објаснио је свој план Тадић, напомињујући да морамо да разрешимо шта је чије на Косову.

„Ако Срби не добију стварно институционални кров под којим могу да живе на КИМ, у том случају српски народ ће полако нестајати са Косова“, категоричан је Тадић.

БИТКА ЗА БАХМУТ: Вагнер напредује са три стране, Украјинци праве нову одбрану западно од града (МАПА)

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА