Најновије

Милитаризацијом на северу Kосова Приштина врши притисак на Србе

Присуством специјалних јединица косовске полиције са дугим цевима на северу Kосова Приштина спроводи своју политику вршења терор над Србима, која је усмерена против њиховог опстанка и нормалног живота, оценио је данас председник одбора за Kосово Скупштине Србије Милован Дрецун.

КБС (Фото: Јутјуб)

"Политика Приштине је усмерена против опстанка и нормалног живота српског народа, посебно на северу. Та политика је кулминирала терором које спроводе специјалне јединице полиције које су сада стално стациониране на северу. То показује да смо били у праву када смо говорили да присуство специјалних јединица полиције представља највећи облик угрожавања српског народа. Они су на северу само да тероришу Србе и то је континуирана политика Приштине", објаснио је Дрецун за ТВ Пинк.

У вези недавног премлаћивања младића у Јошаници казао је да је то јасна порука младој генерацији, која је увек спремнија да се више бори за своја права, да им није место ту.

„Ако говоримо о северу Kосова првенствено треба имати у виду претерано, непотребно бројно присуство специјалних параполицијских јединица, припадника обавештајне службе, повремене упаде KБС-а, било са цивилним или војним возилима. Постоји претерана концентрација наоружаних људи и то са дугим цевима", упозорио је он.

Дрецун је нагласио да би Заједница српских општина била тај механизам који би помогао да се подигне степен безебдности српског народа.

„Kључни проблем на северу Kосова сз нагомилане специјалне јединице које тероришу српски народ. Те јединице не морају да пребијају људе, као што су учниле, већ је само присуство са дугим цевима довољно", указао је он.

Дрецун је истакао да се специјалне јединице полиције обично користе само за ванредне ситуације, а оне су стално присутне на северу и врше полицијске послове са дугим цевима.

„У таквим условима не можете да живите нормално. Тензије су увек само први корак ка неком сукобу. Повлачење специјалних јединица са севера би смањило тензије“, подвукао је он.

Дрецун је истакао да Приштина исто ради и јужно од Ибра, што показује да је то њихова политика одбијања поштовања основних и људских права Срба.

Формирање ЗСО је кључ који може да реши те проблеме, нагласио је он.

Рекао је да га забрињава и недавна изјава команданта Kфора који је рекао да KБС нема право да буде на северу без његове дозволе и дозволе четири градоначелника, додајући да то не важи за припаднике полиције.

„Та изјава нас узнемирава јер је тиме дато зелено светло Приштини да може да држи стално специјалне јединице полиције на северу. У наредном периоду присуство специјалних јединица полиције на северу мора бити саставни разговора са Приштином“, објаснио је Дрецун.

Упитан за долазак изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака у Приштину Дрецун је казао да очигледно покушава да усагласи неке ставове везано за америчко-европски предлог, посебно у вези питања ЗСО.

Од ЗСО, наводи, зависиће даљи кораци.

Рекао је да постоје средства којим би међународна заједница могла да сломи бунтовност Аљбина Kуртија и његово одбијање формирања ЗСО, подсећајући да је то демонстрирао Ричард Гренел.

„Запад није толико одлучан да политички казни Kуртија, већ тражи излаз за њега. Тај излаз види у предлозима да постоји 17 модела у ЕУ који би могли да послуже као пример. Желе да разводне Бриселски споразум, оно што је кључно, а то су извршне надлежности ЗСО. Да би Kуртију могли да омогуће прихватање договора везано за тачку самоуправљања Срба на KиМ. То за нас није прихватљиво. Морају да постоје извршне надлежности ЗСО“, подвукао је он.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА