Најновије

АМЕРИКА ПРЕД КАТАСТРОФОМ! Очекује се хаос у земљи

Флорида одбија да испуни захтеве Њујорка

Фото: Јутјуб

Прва кривична оптужница против бившег америчког председника ствара јединствено опасан тренутак за поларизовану земљу која је већ више пута доведена до ивице због бескрајног кршења норми од стране Доналда Трампа.

Оптужница против 45. председника – и његови покушаји да распламса страначку ватрену олују како би се заштитио – утицаће на већ затровану америчку политику, уздрмати нове председничке изборе и можда представљати најкритичнији изазов за амерички правосудни систем.
То је најновија баријера коју је разбио најнепокорнији председник. А то значи да би после бурног четворогодишњег мандата, два историјска опозива, избора укаљаних његовим недоказаним тврдњама о превари и напада руље његових присталица на Конгрес, могла да предстоји нова национална ноћна мора.

Велика порота на Менхетну оптужила је Трампа након истраге о новцу из кампање који је исплаћен порно звезди Сторми Данијелс за њено ћутање о њиховој афери током кампање 2016, чиме је постао први бивши амерички председник који се суочио са кривичним пријавама иако је најавио да ће се поново кандидовати за Белу кућу.

- Били смо близу раније, али никада нисмо били у овом тренутку. Ниједан претходни председник – бивши, седећи или други – никада није оптужен - рекао је за ЦНН Џон Дин, специјални саветник бившег председника Ричарда Никсона из Вотергејта.

С обзиром на екстремну националну политичку подељеност коју је појачао Трамп, овај случај ће вероватно променити земљу како год да се заврши. Постојаће страхови, на пример, да ће уништити један од последњих преосталих преседана за политичку суздржаност и оставити будуће председнике подложним кривичном гоњењу на начин који је, пише ЦНН, "сличнији крхким државама него највиталнијој светској демократији".

Ипак, у исто време, ако је Трамп заиста починио злочине, а на крају не буде осуђен, то би послало поруку да моћни могу да се "извуку" за разлику од обичних Американаца.
Овај потез је био посебно запањујући имајући у виду Трампову дугу историју некажњивости, упркос непрестаном растезању граница закона и конвенција прихватљивог понашања. Одједном ће се завршити деценије Трамповог избегавања одговорности. Бивши председник ће морати да почне да одговара за своје понашање, што ће вероватно почети на суду у уторак након што отпутује у Њујорк ради подизања оптужнице.

Трамп креће у жесток контранапад

Вест о подизању оптужнице, ма колико била непријатна по Трампа, могла би, сматрају аналитичари у Америци, ипак да му буде од користи у најављеној председничкој трци идуће године. Наиме, оптужница и процес против Трампа могли би да, уз сав медијски спектакл који тек следи, разбуде његово бирачко тело и подигне му рејтинг у председничкој трци 2024. године.

Уосталом, за само пет дана, од тренутка када је крајем прошле недеље сам Трамп најавио да ће бити ухапшен, успео је да скупи два милиона долара донација за председничку кампању! Врло значајно у овој ситуацији је и то да су сви значајнији републиканци на политичком небу САД стали уз Трампа после подизања оптужнице и листом је осудили као политички прогон.

Читав медијски балон биће пренадуван када се Трамп појави на Менхетну, већ су кренуле спекулације да ли ће се сам јавити суду или ће бити тражено његово изручење са Флориде. Једно је сигурно, Трамп ће, процена је аналитичара, јахати на овом великом медијском таласу, упорно понављајући да је реч о чисто политичкој позадини процеса у намери да буде спречен да поново уђе у Белу кућу.

Представљаће се као жртва опасне политике демократа, што може да уједини његово гласачко тело и донесе многе за сада неопредељене гласове.
Трамп инсистира да је невин, у овом случају, као и у неколико других који могу представљати још већу правну опасност, укључујући истраге специјалног тужиоца о његовом гомилању поверљивих докумената и његовом понашању око избора 2020. и одвојену истрагу у Џорџији о његовом покушавају да украде изборе.

Бивши председник је брзо показао да је спреман да уведе земљу у дубоку политичку кризу док се брани тврдњама о прогону. Оптужио је демократе да користе правду како би осујетиле његову кандидатуру за Белу кућу 2024. – тврдња која прети да сруши кредибилитет наредних избора у очима милиона његових следбеника и додатно нашкоди америчкој демократији.

Као и сви Американци оптужени за злочине, Трамп има право на претпоставку невиности и своја пуна права по Уставу. Перцепција овог изузетног случаја окренуће се два питања од суштинског значаја за кредибилитет америчког правосуђа: Да ли се сви грађани – чак и најмоћнији, попут бивших председника и кандидата за Белу кућу – сматрају једнакима пред законом? Или се Трамп издваја због тога ко је он?

Чак и ако постоји много доказа који ово чине релативно једноставном случајем пред поротом, слава и моћ оптуженог значе да ће се случај одвијати на суду јавног мњења. Окружни тужилац Менхетна Алвин Брег је под огромним притиском јер ће, ако не успе да обезбеди осуђујућу пресуду, бити оптужен чак и више него што је сада оптужен за стварање политизованог случаја који би могао да створи нове поделе у земљи.

У универзуму пре Трампа, оптужница због тихе исплате новца порно звезди била би крај каријере. Али од 2016. Трамп је "политички џудо мајстор", окрећући тежину противника и њихове отужбе у своју корист. Што је наводни злочин већи, гласније избацује притужбе и више глуми жртву – а до сада је Републиканска странка углавном била спремна да му удовољи.

То је улога коју ће сигурно играти и са овом отужницом, пише "Гардијан". На предизборном скупу у Вакоу у Тексасу прошлог викенда, он је тврдио: "Мобилизација органа за спровођење закона од стране режима Џоа Бајдена против њихових политичких противника је узето директно из хорор шоуа стаљинистичке Русије". У изјави у четвртак након подизања оптужнице, Трамп је рекао: "Ово је политички прогон и мешање у изборе на највишем нивоу у историји".

Трамп ће сада несумњиво покренути напад на тужиоца Брега пред судом јавног мњења. Он је већ користио дехуманизирајући и расистички језик. Пост на друштвеним мрежама, који је касније уклоњен, приказује фотографију Трампа како држи бејзбол палицу и очигледно се надвија над Брегом.

Америчка трагедија је у томе што ће ова тактика функционисати код многих републиканаца. То што је Брег демократа из Њујорка изазваће рефлексан одговор у Трампову корист. Даљу муницију ће обезбедити и чињеница да је случај стар седам година, заснован на непровереној правној теорији и да је Мајкл Коен, некадашњи Трампов адвокат и осуђени злочинац, кључни сведок.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Хвала Србији што подржава Украјину

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА