Најновије

Ни Амриканци више неверују у успех украјинске офанзиве

Сједињене Америчке Државе сумњају да ће очекивана офанзива украјинске војске донети значајне резултате, објавио је „Вашингтон пост“, позивајући се на документе америчких обавештајних служби који су процурили на интернет.

Издање наводи да се овакав став приметно разликује од јавних саопштења администрације америчког лидера Џозефа Бајдена о одрживости украјинских снага, што ће вероватно охрабрити критичаре који позивају на преговоре.

„Према проценама обавештајних служби САД, проблеми Украјине са концентрисањем војске, муниције и технике могу довести до тога да њене оружане снаге у 'значајној мери' не оправдају првобитне циљеве који се тичу очекиване контраофанзиве и који су усмерени на поврат региона које је Русија заузела овог пролећа“, наводи „Вашингтон пост“.

Како се истиче, у документима са ознаком „строго поверљиво“ од почетка фебруара садржано је упозорење о значајним „недостацима формирања снага и логистике“ и вероватноће да ће оваква операција само довести до „незнатних територијалних освајања“.

Према информацијама листа, у документу се истиче да се стратегија Кијева гради око повратка територија на истоку уз истовремено кретање ка југу у покушају да се „пресече копнени мост Русије према Криму“. Притом, потенцијал ојачане руске одбране заједно са „сталним недостацима Украјине у припреми и испорукама муниције, вероватно ће утицати на одуговлачење прогреса и повећати губитке током офанзиве“.

Према писању издања, неколико недеља након што је био припремљен документ који је процурио на друштвене мреже, амерички званичници разговарали су са украјинским властима како би се уверили да офанзивне амбиције Кијева одговарају његовим могућностима.

Један високи украјински званичник који је био саговорник „Вашингтон постa“ изразио је увереност да документи који су процурели тешко да ће омести контраофанзиву. Према његовим речима, од новембра је било „очигледно да ће следећа контраофанзива бити усмерена ка југу: најпре Мелитопољ, затим Бердјанск“, али прецизно место, додао је он, „могу да промене недељу дана раније“.

Медији су у четвртак писали да Пентагон истражује цурење на друштвеним мрежама материјала који описују стање украјинских трупа и планове САД и НАТО-а да их ојачају. Лист „Њујорк тајмс“ је приметио да документи, датирани почетком марта, наводно круже „руским провладиним каналима на Телеграму“.

Међутим, у петак је објављено о новим цурењима докумената. Како је навео лист, на интерет је могло доспети више од сто докумената, а штета од инцидента се процењује као значајна. Истовремено, агенција Ројтерс је, позивајући се на америчке званичнике, навела да не искључује могућност да су тајни материјали који се односе на украјинске снаге могли бити фалсификовани.

ИНВАЗИЈА: Спремно 200.000 Пољака! Албанце ћемо вратити у Азербејџан, Кинези ће дати авионе! (ВИДЕО)

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА