Најновије

Ројтерс: Поверљиви документ Пентагона – Вучић пристао да шаље оружје Украјини

Србија, једина европска земља која је одбила да уведе санкције Русији због инвазије на Украјину, пристала је да снабде Кијев оружјем или је већ послала оружје, наводи се у поверљивом документу Пентагона, преноси Ројтерс.

Документ, скуп одговора европских влада на молбе Украјине за војно обучавање и оружје, био је међу десетинама поверљивих докумената објављених на интернету последњих недеља у ономе што би могло бити најозбиљније цурење америчких тајни протеклих година, наводи Ројтерс.

Назван „Европа/Одговор на текући конфликт Русије и Украјине“, документ садржи листе позиција 38 европских влада у одговору на молбе Украјине за војну помоћ.

Листа показује да је Србија одбила да обезбеди вежбе украјинским снагама, али се обавезала да ће послати оружје или ју је већ послала. Такође се наводи да Србија има политичку вољу и војну способност да обезбеди оружје Украјини у будућности.

Документ је означен као тајни и НОФОРН (Нот Релеасабле то Фореигн Натионалс), што забрањује његову дистрибуцију страним обавештајним службама и војскама. Датиран је на 2. март и има печат канцеларије Здружених начелника штабова.

Ројтерс није могао независно да провери аутентичност документа. Кабинет председника Србије Александра Вучића и Амбасада Украјине нису одмах одговорили на питања Ројтерса, као ни Пентагон, који је претходно одбио да коментарише процуриле документе.

Министар одбране Милош Вучиевић демантовао је писање Ројтерса.

"Више од десет пута смо демантовали те неистине и ево, учинићемо то опет. Србија није продавала, нити ће, оружје украјинској нити руској страни, нити земљама у окружењу тог конфликта. Некоме је очигледно циљ да увуче Србију у тај сукоб али ми се доследно држимо наше утврђене политике", рекао је он.

Министар је рекао да Србија продаје оружје трећим странама, које су далеко од сукоба и немају никакве везе са њим.

"Увек постоји могућност да се неко оружје на некакав волшебан начин нађе и на територији конфликта, али то апсолутно никакве везе нема са Србијом. То је питање за оне државе које не поштују међународне норме, уговорне клаузуле и узусе пословања. Понављам, Србија није слала оружје Украјини и све што је објављено на ту тему су неистините спекулације", поручио је министар одбране.

Вучевић каже да је очигледно у питању по ко зна који пут дестабилизација Србије и тражење од земље да се на овај или онај начин сврста на неку страну.

"Нема логике да то објаве они којима одговара да се то дешава, они треба да ћуте ако се то дешава", сматра Вучевић.

Он је казао да је од јутрос обавио више разговора са председником Србије Александром Вучићем о овој теми, те да је потпуно свестан деликатности.

"Србија не извози оружје из своје наменске индустрије на ратиште у Украјини ни једној ни другој страни", изричит је Вучевић у изјави за телевизију Пинк.

Како је рекао, Србија нема никакву политику испод жита, те да је врло јасна њена позиција.

 

CNN: Наредних месеци се прекида рат у Украјини?

Извор: НСПМ/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА