Најновије

САДИЗАМ! Вернике и свештенствио закључали у Кијево-Печерској лаври (ФОТО/ВИДЕО)

Украјинске снаге безбедности затвориле су свештенике и вернике у храм иконе Богородице „Живоносни извор“ на територији Кијево-Печерске лавре, снимак је објавила канонска Украјинска православна црква на свом Телеграм каналу.

Кијево-Печерска лавра (Фото: УПЦ)

Према речима адвоката који заступа интересе УПЦ Никите Чекмана, представници спомен обележја Кијево-Печерске лавре су заједно са полицијом захтевали да се црква затвори, а након почетка богослужења закључали су капије.

„Вернике су причешћивали кроз решетке“, пише у објави.

На снимку се види да се верници ван цркве причешћују и исповедају кроз ограду.

Сукоб око Кијево-печерске лавре је ескалирао након што је Министарство културе једнострано раскинуло уговор о закупу и захтевало да монаси канонске УПЦ напусте манастир до 29. марта. Међутим, дат им је услов: да могу да остану ако пређу у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ).

У Лаври је 30. марта требало да почне да ради комисија спомен обележја, али верници нису пустили њене представнике. УПЦ је навела да комисија нема овлашћења за рад: уговор о закупу је немогуће једнострано раскинути, а по овом питању нема судске одлуке. Како је изјавио игуман манастира митрополит Павел, братија намерава да стоји до краја. Касније је игуман стављен у кућни притвор под оптужбом да је подстицао верску мржњу и подржавао акције Русије.

Патријарх московски и целе Русије Кирил назвао је ситуацију око Кијево-Печерске лавре монструозним чином и апеловао на поглаваре помесних православних цркава, папу Фрању, генералног секретара УН Антонија Гутереша и друге верске вође и представнике међународних организација. да уложе све напоре да спрече протеривање монаха.

О ситуацији на фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА