Најновије

Ивица Дачић после седнице Савета безбедности УН: Нисам сигуран да ће ЗСО бити формирана, иако сви кажу да мора

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је после данашње седнице Савета безбедности УН у Њујорку да није сигуран да ће Заједница српских општина бити формирана иако је већина чланица тог тела истакла да Приштина то мора да уради.

У изјави за РТС Дачић је рекао да ће Србија наставити да инсистира да формирање ЗСО буде прва тачка у имплементацији договора из Брисела и Охрида, али да влада Аљбина Куртија уместо тога жели да „протера Србе са Косова“.

„Важно је то какав је став чланица Савета безбедности. Мислим да је огромна већина чланица била коректна у смислу онога што су рекли о обавезама и тренутној ситуацији и готово сви су истакли – од САД, Велике Британије, Француске, па до Кине и Русије – да Косово има обавезу и да коначно мора да формира ЗСО, што је наравно за нас најважније питање“, рекао је Дачић.

Други део седнице Савета безбедности, по мишљењу министра, представљао је, како је рекао, „муку“ Србије с Приштином, јер је створена атмосфера „велике мржње са њихове стране“.

„Они су јасно показали да не желе било какве коректне односе, коректан дијалог, да желе сукобе, да желе наставак рата“, рекао је Дачић.

Дачић је додао да остаје да се види како ће се Курти понашати 2. маја када треба да се у Бриселу састане с председником Србије Александром Вучићем.

„Као што сам рекао, ми готово да смо сигурни да од тога неће бити ништа, јер његов циљ није формирање ЗСО, његов циљ је да се Срби протерају са Косова, и то је суштина“, рекао је Дачић.

НОВИ ВЕЛИКИ ТАЛАС ВАЗДУШНИХ УДАРА: На састанку у Николајеву убијено 20 високих украјинских официра

Извор: НСПМ/н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА