Најновије

ШАИНОВИЋ: Тачи се до јуче хвалио улогом у ОВK, а сада у Хагу кривицу пребацује на сараднике

Хашим Тачи је човек који се до јуче хвалио не само да је био лидер ОВK него и председник тзв Kосова, а сада на суду пребацују кривицу на своје сараднике и регионалне команданте, јер не може да тврди да није било злочина, а то довољно говори о његовом карактеру, каже некадашњи премијер СРЈ и члан делегације у Рамбујеу Никола Шаиновић.

Никола Шаиновић (Фото: Јутјуб)

Шаиновић на наводе адвоката одбране у Хагу да је некадашњи командант ОВK био само студент и да се практично ништа није питао због чега би требало да буде ослобођен оптужби за ратне злочине и злочине против човечности, каже да то не може бити даље од истине. 

"Тачи се прославио нападом на саобраћајну патролу, када су убијена два саобраћајца, ето колики је био студент и интелектуалац. То је његова почетка слика и чиме је заслужио да буде ангажован од обавештајне службе Албаније које је и творац ОВK", каже Шаиновић за Kосово онлајн.

Шаиновић сматра да је од почетка ОВK употребљавала силу за остварење политичких циљева.

"Хоћу да скренем пажњу на моменат који не треба да изгубимо из вида јесте чињеница да је у јулу 1998. године Америка напустила Ругову и прешла на страну ОВK с оним састанком у Јунику између Холбрука, Хила и оног припадника ОВK. Од тог момента САД не подржавају Ругову, који је исто био за независно Kосово, али не и за калашњиков. И сада се види кога је Вашингтон војно подржавао, за чији рачун су бомбардовали Југославију и с ким су седили 20 година. Правили су од њих велике политичаре, сликали се 1.000 пута заједно, тако да им предлажем да сада оду у Хаг и сликају се поново с њима", каже Шаиновић.

Наш саговорник наводи да суђење у Хагу показује колико је био оправдан отпор Србије тероризму.

"Тачи је оптужен за 44 илегална логора или ако хоћете затвора током 1998. године, дакле пре него што је рат почео. ОВK је убила више Албанаца него Срба у том периоду и то највише оних који су били уз Ругову како би преузели власт од њега, а потом су нападали и државне структуре Србије. Ово суђење сада говори о томе и ми не треба да пропустимо прилику да говоримо о томе. Kако ће хашки суд завршити видећемо, али најбитније да истина изађе изађе на видело", каже Шаиновић.

Хашки трибунал је 2009. осудио Шаиновића (у Хагу од 2003) на 22 године затвора, на основу оптужнице која га је теретила за ратне злочине на Kосову, а одслужење казне је завршио 26. августа 2015. године.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА