Најновије

ШЕШЕЉ О СУЂЕЊУ ЛИДЕРИМА ОВК: Хаг маже очи Србима

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешеље данас је рекао да Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу за суђење бившим вођама тзв. ОВК има политичку функцију да Србима "замаже очи".

Војислав Шешељ (Фото: СРС)

"Суд са седиштем у Хагу има политичку функцију и она је да Србима бар на тренутак замажу очи", рекао је Шешељ за Танјуг.

Додао је да светским силама није битна судбина оптужених, јер је њима циљ да учврсте независност тзв. Косова, а да се Срби не буне превише против тога.

"Међународни суд није легалан, формиран је одлуком скупштине тзв. Косова. Једини суд који може да суди ратним злочинцима са КиМ је суд у Србији и могло би им се судити по кривичном законику Савезне Републике Југославије", објаснио је Шешељ.

Рекао је да је и Хашки трибунал ненадлежни орган, који је формирао Савет безбедности Уједнињених нација на основу повеље седам, која говори о успостављању и очувању мира.

"То показује да светским силама није циљ постизање правде, него очување мира по сваку цену", рекао је Шешељ.

Према његовим речима, први потез политичке природе је негирање постојања "жуте куће", поред извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија и велике афере која се десила у Хашком трибуналу кад се сазнало да су уништени сви артефакти нађени у "жутој кући".

Шешељ каже да је разлог зашто у оптужницама нема навода о "жутој кући", то што су добили политички налог да то искључе.

"Ми можемо нагађати какав ће бити исход овог суђења. Постоји први степен где могу добити високе казне, а да у другом степену буду ослобођен, зависно од политичких потреба Американаца, Енглеза и других фактора који руководе радом овог суда", навео је он.

Шешељ је закључио да је суђење које се тренутно одржава у Хагу "политичка парада" која ће се завршити онако како великим светским силама буде одговарало.

"Ако им одговара да све стрпају у затвор, они ће то урадити. Ми не знамо који су политички интереси да се ова суђења одржавају. Не може на оваквом суђењу да победи правда и какав год био исход суђења, то није правда, то је врста политичке манипулације", закључује Шешељ.

У Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу почело је суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију (53), Кадрију Весељију (54), Реџепу Сељимију (50) и Јакупу Краснићију (70).

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову и Метохији, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА