Најновије

СПРЕМАЈУ УДАР НА ОРБАНА Посланици ЕП хоће да спрече председавање Мађарске

Пет од седам посланичких група Европског парламента подржава предлог резолуције у којој се наводи да Мађарска не треба да преузме председавање Саветом ЕУ у другој половини следеће године јер се тиме систематски крше принципи и вредности Европске уније.

Фото: kormany.hu

- Резолуција о владавини права биће усвојена великом већином - рекла је у среду пре почетка дебате ауторка нацрта резолуције, француска посланица из групе Зелених Гвендолин Делбос-Корфилд.

Холандска либерална посланица Софи инт Велд истакла је у дебати да је председавање Саветом ЕУ прилика да председавајућа земља стави своје политичке приоритете на прво место, те да стога сцену не треба препустити мађарском премијеру Виктору Орбану, који води антиевропску политику.
- Ту позорницу не треба препустити Виктору Орбану, већ онима у Мађарској које је он ућуткао - наводи она.

У нацрту правно необавезујуће резолуције, о којој ће посланици гласати у четвртак, поставља се питање "да ли Мађарска може кредибилно да председава Саветом ЕУ с обзиром на то да не поштује законе и вредности ЕУ и принципи искрене сарадње".

Европски парламент не може да утиче на ред председавања Саветом ЕУ јер је то искључива надлежност држава чланица. Све државе чланице председавају Саветом шест месеци по унапред утврђеном редоследу. Последњи пут је то урађено 2016. године, када је одређен ред председништва до 2030. године.

РУСКИ ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР: Зеленског после офанзиве чека иста судбина као и Хитлера после операције Цитадела

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА