Најновије

ЛУКАШЕНКО КАЖЕ НЕ ДАО ИМ БОГ: Нећу оклевати са нуклеарком ако крену

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је да неће оклевати да нареди употребу руског тактичког нуклеарног оружја у Белорусији у случају агресије на његову земљу

Раније ове године, руски председник Владимир Путин најавио је планове за распоређивање нуклеарног оружја кратког домета у суседној Белорусији, руском савезнику. Иако је Путин нагласио да ће Русија задржати контролу над поменутим оружјем, Лукашенкова изјава сугерише супротно, наводи АП.

– Не дај Боже да данас морам да донесем одлуку о употреби овог оружја, али не бих оклевао у случају агресије – рекао је Лукашенко, пренела је белоруска државна агенција БелТА. Руски званичници још нису коментарисали Лукашенкове изјаве.

Лукашенко је нагласио да је тражио од Путина да постави руско нуклеарно оружје у Белорусију и додао да је такав корак неопходан да би се спречила потенцијална агресија.

- Верујем да нико не би желео да се сукобљава са земљом која има такво оружје. То је оружје одвраћања - нагласио је Лукашенко.

Путин ће у јулу распоредити нуклеарно оружје у Белорусији

Подсетимо, Путин је у петак најавио свој план за распоређивање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији од почетка јула.

Путин је рекао да ће припреме за кључне објекте бити завршене 7. и 8. јула, а затим ће почети пресељење. Ово је саопштено након састанка са председником Белорусије Александром Лукашенком, наводи руска државна новинска агенција ТАСС.

То би значило да би пресељење почело непосредно пре самита НАТО-а у Литванији, која се граничи са Белорусијом. Самит у литванској престоници Вилњусу биће одржан 11. и 12. јула.

Запад је оштро критиковао овај план

Путин је 25. марта најавио да ће пренети руско нуклеарно оружје у савезничку земљу, бившу совјетску републику Белорусију. Овај потез је оправдан тврдњом да Сједињене Државе годинама имају нуклеарно оружје у европским земљама као што је Немачка.

Западни војни савезници оштро су критиковали план. Крајем маја Лукашенко је рекао да је најављено пребацивање оружја његовој земљи већ почело.

Ако се план Москве оствари, Белорусија ће имати нуклеарно оружје први пут од 1990-их, када га је добровољно предала након распада Совјетског Савеза. Биће распоређене ракете Искандер, које могу бити опремљене нуклеарним бојевим главама.

Неколико белоруских борбених авиона је такође прилагођено за употребу новог наоружања, наводи ТАСС.

АКО КИЈЕВ КРЕНЕ! Русија ће употребити језиву муницију

Извор: Ало.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА