Најновије

НАЈИЗВЕСНИЈИ СЦЕНАРИО: Насилна подела Косова - Американци отцепљују Север!?

КОСМЕТ - Улога и функција КФОР-а и ЕУЛЕКС-а као институција које би требало да штите Србе на Космету од сваке врсте насиља и да омогуће спровођење актуелних договора и споразума већ постоји, али само на папиру, па је тако отворен простор за "нову поделу карата".
Вашингтон (Фото: Пиксабеј)

Вашингтон (Фото: Пиксабеј)

Обзиром да ЕУ као гарант Бриселског споразума и других договора губи легитимитет, јер "приштинска страна" ништа није испунила, а Курти се, бар привидно, а можда и стварно, "отео контроли", отворен је простор за ревитализацију идеје о “подели Косова”, с тим што овај пут неће нико да пита ни Београд ни Приштину.

Из Вашингтона су већ послате поруке да би могло доћи до успостављања “протектората”, а “отцепљени Север” се намеће као идеално решење за одржавање статус-кво мира за даља “натезања”. Подела Косова је идеја за коју су Американци имали слуха, али је, након пуштања балона, идеја оштро одбијена и у Београду и у Приштини.

Подсећамо, српски лидери, рачунајући првенствено Вучића и Дачића као кључне људе који су се бавили овим питањем, отворено су говорили да је решење “поделе Косова” најреалније, али нису могли да је наметну у српском политичком етру.

Услед огромних тензија и предратног стања, Вашингтон би могао користећи КФОР полуге да једноставно наметне решење “поделе Косова” у овој или оној форми, али да га направи функционалним и одрживим решењем бар на неки дужи период.

Уколико им није у интересу даља ескалација већ постојећих глобалних сукоба и “украјинског проблема”, а потенцијални рат на Косову би сигурно изазвао глобалне потресе, запалио цео регион и вероватно значио и “трећи светски”, онда је овакав потез и Вашингтону и Бриселу и у том смислу посебно атрактиван.

Колико је ово реалан сценарио сведочи и нова изјава Едија Раме, албанског лидера, који каже да је сасвим могућа “КФОР република”.

"Плашим се да ће се, што више Аљбин инсистира на свом ставу против савезника, ситуација погоршавати, и тиме вратити Кфор на посао! А онда збогом на ко зна колико са формалном контролом државе над целом територијом и честитамо Републици Кфор на северу Косова! Аљбине, излази из љуске самоизолације и немој да изгубиш север видећи свуда непријатеље и издајнике! Време је сада и оно лети!", поручио је Рама у објави на Твитеру.

Остаје да се види шта доносе будући дани по питању “деескалације” и која ће решења испливати на крају, али искрице у етру и поједине поруке говоре да би ствар могла отићи у правцу "насилне поделе Косова”. 

Препоручујемо да прочитате и веома интересантан чланак и мишљење Емила Влајкија по питању “поделе Косова” које смо раније објавили на Правди, а који каже да ће се идеја остварити на “непотпун и крајње погрешан начин”. 

Прочитајте ОВДЕ шта је шеик Мухамед бин Зајед рекао Путину

Извор: Правда.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА